Εντοπίστηκε το ψηφιδωτό του Αποστόλου Μάρκου και σπάραγμα της εκκλησίας της Κανακαριάς

Εντοπίστηκε ο Απόστολος Μάρκος και το σπάραγμα που παρουσιάζει μέρος της απεικόνισης του Χριστού από την εκκλησία της Κανακαριάς και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Walk of Truth καλεί τις κρατικές αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν, ώστε τα τελευταία σπάραγματα ψηφιδωτών από την εκκλησία, ενταχθούν στον κατάλογο κλαπέντων της Interpol.

Σε ανακοίνωσή, ο Οργανισμός καλωσορίζει επίσης τον επαναπατρισμό του σπαράγματος ψηφιδωτού που εικονίζει τον Απόστολο Ανδρέα και το οποίο προέρχεται από τον ναό Παναγίας Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη. Ο ΜΚΟ Walk of Truth και η πλατφόρμα του για το πολιτιστικό έγκλημα Cultural Crime Watchers Worldwide (CCWW) σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο ψηφιδωτό πωλήθηκε από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊτίν Ντικμέν κρατήθηκε κρυμμένο παρά την τεράστια δημοσιότητα για την επιστροφή του.

Το ίδρυμα εκφράζει την άποψη ότι όποιος έχει στην κατοχή του ψηφιδωτό της Κανακαριάς δεν μπορεί να απαιτεί χρήματα για την επιστροφή του- ακόμη και συμβολικό ποσό- επειδή η δημοσιότητα γύρω από τη λεηλασία της συγκεκριμένης εκκλησίας και τα ψηφιδωτά της αφαιρέθηκαν με βάναυσο τρόπο και πουλήθηκαν στο εξωτερικό, ήταν εκτεταμένη και γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Η επιστροφή του ψηφιδωτού του Αποστόλου Ανδρέα έναντι συμβολικού ποσού υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την έλλειψη συντονισμένων ενεργειών εκ μέρους Εκκλησίας και Κράτους για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό των κλεμμένων από τα κατεχόμενα θησαυρών μας, αναφέρει ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με την ιδρύτρια του Walk of Truth Τασούλα Χατζητοφή, είναι λυπηρό γιατί χρειάστηκε η Κύπρος να καταβάλει έστω και συμβολικό ποσό για την επιστροφή του συγκεκριμένου σπαράγματος.

Οπως είπε, "φαίνεται ότι  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ δεν έχει ενδοιασμό στο να επιστραφούν κλεμμένοι θησαυροί έναντι

καταβολής χρημάτων μέσω χορηγών. Αν σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα και η καταβολή ποσού για τον επαναπατρισμό κλεμμένων θησαυρών είναι μια πρακτική που πρέπει να ακολουθηθεί, τότε το Walk of Truth είναι σε θέση να συμβάλει στον επαναπατρισμό του ψηφιδωτού του αποστόλου Μάρκου από την εκκλησία της Κανακαριάς, καθώς o κάτοχοs- συλλέκτηs στο εξωτερικό, αρνείται να το παραδώσει χωρίς να πάρει ένα συμβολικό ποσό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πληροφορίες υπάρχουν, όπως αναφέρει- και για το σπάραγμα ψηφιδωτού που παρουσιάζει μέρος της απεικόνισης του Χριστού (κάτω μέρος) από την ίδια εκκλησία, το οποίο για να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει ενσωματωθεί σε τοίχο του σπιτιού ιδιώτη στο εξωτερικό, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για φόνο.

Το Walk of Truth καλεί τις κρατικές αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν ώστε τα τελευταία σπάραγματα ψηφιδωτών από την εκκλησία της Κανακαριάς (Απόστολος Μάρκος και το σπάραγμα που απεικονίζει το κάτω μέρος του Χριστού) ενταχθούν στον κατάλογο κλαπέντων της Interpol καθώς η παράλειψη αυτή κάνει τον επαναπατρισμό του πιο δύσκολη υπόθεση.


το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.