Προστασία από την κρατική διοικητική ασυδοσία. Πέλεκυς για όσες υπηρεσίες δεν συμμορφώνονται

Τέλος στη μη εφαρμογή των διοικητικών αποφάσεων των δικαστηρίων από υπηρεσίες ή πρόσωπα φιλοδοξεί να βάλει νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης.Νομοσχέδιο που στόχο έχει την ενίσχυση του Κράτους-Δικαίου και τη προστασία του πολίτη από την κρατική διοικητική ασυδοσία παρουσίασε ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.


 Ανέφερε ότι επιχειρείται να ρυθμιστεί ένα νομοθετικό κενό που το Ανώτατο Δικαστήριο έχει διαχρονικά αναδείξει όπου πρόσωπα ή υπηρεσίες αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων σε περιπτώσεις προσφυγών ατόμων που έχουν να κάνουν με προαγωγές και διορισμούς. 

"Καθορίζει αφενός τη διαδικασία παροχής καθοδηγητικών οδηγιών από το δικαστήριο προς τη διοίκηση και αφετέρου τη διαδικασία διαπίστωσης της μη συμμόρφωσης της διοίκησης με τις αποφάσεις του", εξήγησε ο Υπουργος,. 

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στο Δικαστήριο να επιβάλλει χρηματικές κυρώσεις σε διοικητικά όργανα αλλά και σε υπαλλήλους και ρυθμίζει σύμφωνα με τον κ. Νικολάου ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην απονομή της δικαιοσύνης και την εφαρμογή της χρηστής διοίκησης. 

Στα διοικητικά όργανα οι κυρώσεις ανέρχονται στις πέντε χιλιάδες ευρώ για μη συμμόρφωση και επιπρόσθετες χρηματικές κυρώσεις ύψους μέχρι και διακοσίων ευρώ για κάθε μέρα συνέχισης της άρνησης συμμόρφωσης. 

Περιπτώσεις υπάλληλου ο οποίος εν γνώσει του και δόλια αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση ή προτρέπει άλλα πρόσωπα που καθηκόντως υποχρεούνται σε συμμόρφωση, να μην συμμορφωθούν επισύρουν ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους 3 μήνες ή χρηματική ποινή ύψους μέχρι επτά χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές. 

Στέλλα Κόκκινου - Γεωργιάδου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.