Δικαίωση του ΟΠΑΠ για δεύτερη φορά σε έξι μήνες

Αβάσιμες έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, όλες τις κατηγορίες κατά της ΟΠΑΠ Κύπρου, προχωρώντας στην έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari, ακυρώνοντας και το δεύτερο ένταλμα έρευνας των υποστατικών της εταιρείας από τους ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, το οποίο εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις έντεκα Δεκεμβρίου 2017.

Ράπισμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή, εναντίον της ΟΠΑΠ Κύπρου. Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, το Ανώτατο δικαίωσε την ΟΠΑΠ Κύπρου και προχώρησε στην έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari, ακυρώνοντας και το δεύτερο ένταλμα έρευνας των υποστατικών της εταιρείας από τους ανακριτές της αστυνομίας.

Η νομιμότητα του εκδοθέντος Διατάγματος, αντικείμενο της αίτησης Certiorari, συναρτάται με την αντικειμενική υπόσταση της εύλογης υποψίας.

Για το ένταλμα έρευνας της αστυνομίας (11.12.2017), που αποσκοπούσε στην εξασφάλιση τεκμηρίων με σκοπό να παράσχουν απόδειξη για τη διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων, και στη θέση του δικηγόρου της καθώς η αίτηση (Νομικής Υπηρεσίας) πως αρκεί μόνο η ύπαρξη απλής υποψίας των αδικημάτων, δεν με βρίσκει σύμφωνη.

Με την απόφαση του, το Ανώτατο Δικαστήριο, αποδεχόμενο τη θέση των δικηγόρων της ΟΠΑΠ Κύπρου, ότι το ένταλμα εκδόθηκε υπό καθεστώς νομικής πλάνης και απόκρυψης ουσιωδών γεγονότων, σημειώνει πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστή, ήταν αόριστα και ασαφή και δεν ήταν ικανά να του δημιουργήσουν απαιτούμενη εύλογη υπόνοια διάπραξης των αδικημάτων για να προχωρήσει ο δικαστής σε έκδοση του εντάλματος.

Ενώ διαπιστώνει πως το ένταλμα έρευνας της αστυνομίας, που εκδόθηκε στη βάση μαρτυρίας του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν παρουσίαζε κανένα στοιχείο που να δημιουργεί έστω, εύλογη υποψία για την διάπραξη των αδικημάτων εκ μέρους της ΟΠΑΠ Κύπρου, ήταν δηλαδή ουσιαστικά, νομικά διάτρητο. Επισημαίνοντας συγκεκριμένα πως

ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ


  • Ασαφής εικόνα παρουσιάζεται επίσης σε ότι αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου.
  • Το ίδιο παρατηρείται σε ότι αφορά τα αδικήματα της δόλιας ιδιοποίησης ή τήρησης ψευδούς λογαριασμού.
  • Δεν υπάρχει επίσης μαρτυρία ως προς τα υπόλοιπα αδικήματα που διερευνά η αστυνομία.


Πρόκειται για δικαίωση της ΟΠΑΠ Κύπρου, για δεύτερη φορά, μέσα σε έξι μήνες. Στις 8 Νοεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε εγκρίνει την αίτηση της εταιρείας για την έκδοση certiorari με την οποία ακυρώθηκε και το πρώτο ένταλμα έρευνας στα γραφεία του ΟΠΑΠ στη Λευκωσία, το οποίο εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τον Ιούνιο του 2017 στη βάση του ότι υπήρχε εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι εκεί βρίσκονταν συγκεκριμένα έγγραφα.

Δικηγόροι της ΟΠΑΠ Κύπρου ήταν ο Ηλίας Στεφάνου, ο Παντελής Χριστοφίδης, εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου Λουκής Παπαφιλίππου και ο Πέτρος Σταύρου.


Κυριάκος Κυριακίδης

Jack the riper

24/04/2018>21:59

Αντε και να μας παρατηρούν ότι γίνονται γλέντια πολλά στον οπαπ το ξέρει και η κουτσή μαρια το οτι δεν επιτραπεί η έρευνα αυτό δεν κανει τον οπαπ αθώο, ένα μεγάλο μπράβο στον γενικό ελεγκτή που προσπαθεί για την καθαρση,και ελπίζω να βρεθούν τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την ενοχή του, επειδη είναι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.