Από τα τέλη Μαΐου οι φυτείες μένουν χωρίς νερό

Κλείνει η στρόφιγγα του νερού για τους αγρότες Το τμήμα αναπτύξεως υδάτων προχωρεί σε εισήγηση για τερματισμό άρδευσης των υφιστάμενων φυτειών στο τέλος Μαΐου. Το πρωί ενημερώθηκαν οι αγρότες για την τραγική κατάσταση των αποθεμάτων νερού

Ο πόλεμος για την παραχώρηση των ελάχιστων ποσοτήτων νερού που απέμειναν για άρδευση άρχισε. Το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη με όλες τις αγροτικές οργανώσεις το τμήμα γεωργίας και το τμήμα αναπτύξεως υδάτων ενημερώθηκαν οι αγρότες για την τραγική κατάσταση των αποθεμάτων στα φράγματα .

Θα πρέπει να γίνει επιτέλους σωστή διαχείριση του νερού διαχωρίζοντας του επαγγελματίες από τους μη , ήταν η απάντηση των αγροτών . Τα ψέματα τελείωσαν διαμήνυσε ο διευθυντής του τμήματος αναπτύξεως υδάτων που προχωρεί σε εισήγηση τερματισμού άρδευσης .

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής ΤΑΥ, Χαράλαμπος Χατζηπάκκος ανέφερε πως « Τέλη Μαΐου συμφώνα με τον προγραμματισμό η εισήγηση του ΤΑΥ τουλάχιστον είναι ότι θα πρέπει να τερματιστεί η άρδευση των ήδη φυτεμένων φυτειών βασικά μιλούμε για τις πατάτες. Από εκεί και περά δεν θα υπάρχει νερό για άλλες φυτείες οι οποίες θα φυτευτούν μετά το τέλος Μαΐου γιατί απλούστατα δεν υπάρχει νερό. Βασικά δεν θα μπορέσουν οι παραγωγοί να φυτεύσουν τίποτα μετά τον Μάιο »

Οι ελάχιστες ποσότητες που θα απομείνουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα διατεθούν καθαρά όπως ανέφερε για επιβίωση .

«Για τις μόνιμες καλλιέργειες μας δενδρώδεις καλλιέργειες αν μη τη άλλο να διατηρήσουμε τα ζώα μας στην ζωή χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα έχουμε και παραγωγή στο τέλος της ημέρας,» ανέφερε ο Χαράλαμπος Χατζηπάκκος.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός είναι για την κατάσταση που θα επικρατεί στα φράγματα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο .

 «Με τους υπολογισμού μας σε μία μέτρια χρονιά τέλος του χρόνου τα φράγματα μας θα έχουν μέσα εννιάμιση εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού εάν σκεφτείτε ότι το 2012 τέτοια εποχή είχαμε 145 και τώρα μιλάμε για τέλος του χρόνου ότι θα έχουμε εννιάμιση. ασικά θα έχει μείνει η λάσπη.»

Ο διάλογος για το νερό μόλις άρχισε . Ήδη έχουν προγραμματιστεί νέες συναντήσεις για να ξεκαθαρίσει το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση οι γεωργοί. Ξεκαθαρίστηκε επίσης και πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δοθούν ποσότητες από την αφαλάτωση για σκοπούς γεωργίας .


Ευγενία Σέργη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.