Σε ύψιστη ετοιμότητα το κέντρο ελέγχου πτήσεων

Αγχώδη κατάσταση, περιγράφουν πως έζησαν οι ελεγκτές του Κέντορυ Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας, αν και δεν προέκυψε οποιοδήποτε ζήτημα ασφάλειας, κατά τη διάρκεια των συμμαχικών βομβαρδισμών στη Συρία, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το Κέντρο, που ήταν εκ των προτέρων ενήμερο, τελεί σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.

Επί ποδός ήταν το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων του FIR Λευκωσίας τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδιζαν τη Συρία.

Μεταξύ τρεις και τέσσερις τα ξημερώματα, καταγράφηκε αυξημένη κίνηση στρατιωτικών αεροσκαφών, κυρίως στο νότιο και δυτικό τμήμα του FIR Λευκωσίας, αλλά και βορειοανατολικά, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην πόλη Χομς.

Παρά την αγχώδη κατάσταση, για τους ελεγκτές, η κατάσταση ήταν απολύτως ελεγχόμενη.

Ο Ανώτερος Λειτουργός Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, Χάρης Αντωνιάδης ανέφερε πως  «Έγιναν ενέργειες συνεννόησης με τις άλλες χώρες τις προηγούμενες μέρες. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια αμυντική στάση ως προς της διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Ευτυχώς ο κόσμος δεν έχει νιώσει αυτές τις μικροκαθυστερήσεις. Αναγκαστήκαμε να ελέγξουμε στρατιωτικά αεροσκάφη την ίδια στιγμή, ενώ βρίσκονταν σε πραγματική αποστολή και κάποια δεν μας μιλούσαν. Ο ελεγκτής θέλει να ξέρει τι ελέγχει.»

Το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και με άλλα κράτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, και διαβεβαιώνει για την απόλυτη ασφάλεια των πολιτικών αεροσκαφών που πετούν στο FIR Λευκωσίας, και που ξεπερνούν τα 1350 το εικοσιτετράωρο.

 «Σε καμιά στιγμή κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων δεν μπήκε σε κίνδυνο καμία πτήση και κανένας επιβάτης και ούτε αναμένω να μπει, ούτε υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή στο Nicosia FIR. Όλες οι πτήσεις που υπερίπτανται του Κυπριακού FIR είναι απόλυτα ασφαλισμένες,» ανέφερε ο Χάρης Αντωνιάδης.

Το FIR Λευκωσίας, που είναι χωρισμένο σε πέντε τομείς, συνορεύει με τους αντίστοιχους χώρους ελέγχου πτήσεων άλλων έξι χωρών, ενώ είναι 19 φορές μεγαλύτερο από το εμβαδόν της Κύπρου, και κατ' αναλογία από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Στόχος του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων είναι η ασφαλής διέλευση πολιτικών αεροσκαφών, τα οποία συντονίζει λαμβάνοντας υπόψη συντελεστές όπως το είδος τους, την ταχύτητα και το υψόμετρο στο οποίο πετούν, την κατεύθυνση και τον προορισμό τους, άρα και τον ανάλογο αεροδιάδρομο που χρησιμοποιούν, καθώς και τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην πορεία τους.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.