Έρευνα σε εξέλιξη για την απάτη σε βάρος της ΑΗΚ

Θύμα απάτης από χάκερ έπεσε η Αρχή Ηλεκτρισμού. Πλήρωσε μισό εκατομμύριο ευρώ σε άγνωστο, ο οποίος επικοινώνησε, με την ΑΗΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ξένης εταιρίας που συνεργάζεται με την Αρχή.

Το περιστατικό συνέβη στα τέλη Μαρτίου, όταν άγνωστος ο οποίος κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ξένης εταιρείας που συνεργάζεται με την Αρχή Ηλεκτρισμού, εντόπισε τιμολόγιο που η εν λόγω εταιρεία είχε μόλις αποστείλει στην Αρχή για εξόφληση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, ο χάκερ επικοινώνησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρίας με την ΑΗΚ και ζήτησε το έμβασμα να γίνει σε νέο λογαριασμό, όπως και έγινε. Όπως αποδείχτηκε όμως, ο λογαριασμός δεν έχει καμία σχέση με την προμηθεύτρια εταιρεία και το ποσό, που υπολογίζεται σε 500 χιλιάδες ευρώ, κατέληξε σε λογαριασμό του χάκερ.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλοθ μας ανέφερε πως  «Είναι ένα θέμα που αφορά εργασίες συντήρησης, ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της Αρχής Ηλεκτρισμού. Το θέμα αμέσως έχει καταγγελθεί στην αστυνομία και από την στιγμή που βρίσκεται στον χειρισμό των αστυνομικών αρχών, δεν μπορούμε να προβούμε σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.»

Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ, διέταξε έρευνα και όρισε τον νέο γενικό διευθυντή Παναγιώτη Ολύμπιο ερευνώντα λειτουργό. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εταιρεία απαιτεί από την ΑΗΚ, να εξοφληθεί, υποστηρίζοντας, ότι δεν έχει ευθύνη για το γεγονός ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού εξαπατήθηκε και έστειλε τα χρήματα σε άλλο λογαριασμό αντί στο λογαριασμό της.

Από πλευράς της, η Αρχή Ηλεκτρισμού, υποστηρίζει ότι η ευθύνη για την απάτη βαραίνει τον προμηθευτή, αφού είναι στον δικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή που εισέβαλε ο χάκερ και απέκτησε πρόσβαση σε επαγγελματικά του δεδομένα.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.