Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία. Χαστούκι για την ΑΟΖ αλλά απενοχοποίηση για το Κραν Μοντανά

Η Κομισιόν αθωώνει την Αγκυρα για τη μέχρι τώρα στάση της στο Κυπριακό, τηρεί ίσες αποστάσεις για το Κραν Μοντανά, αλλά καταδικάζει τη Τουρκία για τη συμπεριφορά της στη κυπριακή ΑΟΖ.


Τακτική μαστιγίου και καρότου χαρακτηρίζουν την έκθεση και το έγγραφο στρατηγικής της Κομισιόν για τη Τουρκία, τα οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤ1.

Στα τελικά της προσχέδια, η Κομισιόν από τη μια αποενοχοποιεί την Αγκυρα για τη μέχρι τώρα στάση της στο Κυπριακό, ενώ από την άλλη, υιοθετεί καταδικαστική προσέγγιση για τις τουρκικές προκλήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ.
 

Στο Κυπριακό, η Κομισιόν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η Τουρκία εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του ειδικού του συμβούλου», αθωώνοντας ουσιαστικά την ʼγκυρα, ενώ τηρεί προκλητικά ίσες αποστάσεις για το Κραν Μοντανά. Αρκείται να καλέσει τη Τουρκία να τηρήσει εποικοδομητική στάση στο μέλλον και να συμβάλει κατά συγκεκριμένο τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού, χωρίς όμως τη παραμικρή επίκριση για τη μέχρι τώρα στάση του καθεστώτος Ερντογάν. 

Την ίδια πάντως ώρα, η Κομισιόν υιοθετεί τα πρόσφατα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, τα οποία καταδικάζουν την Αγκυρα για τις «παράνομες της ενέργειές» στην ανατολική Μεσόγειο. Για πρώτη φορά μάλιστα, η Κομισιόν καθιστά σαφές ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «επιδρούν αρνητικά στις σχέσεις της με την Ε.Ε», υποδεικνύοντας ότι η επίλυση αυτών των «διμερών προβλημάτων» αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας. Η Κομισιόν σημειώνει δε ότι η ʼγκυρα προέβη σε επανειλημμένους ελιγμούς με σκάφη του πολεμικού ναυτικού μπλοκάροντας την επιχείρηση γεώτρησης της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ. 

Πέραν αυτών των αναφορών, τα κοινοτικά κείμενα καταγράφουν όλες τις ανεκπλήρωτες κυπρογενείς υποχρεώσεις, σημειώνοντας ότι: 

•    Η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. 
•    Δεν έχει εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Κυπριακή Δημοκρατία. 
•    Συνεχίζει να ασκεί βέτο κατά της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς. 
•    Δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη δήλωση του 2005 και των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου. 
•    Η Κομισιόν καταγράφει επίσης τις παραβιάσεις χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας καλώντας τη Τουρκία να τις σεβαστεί. 
•    Επισημαίνει την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, περιλαμβανομένης της 4ης Διακρατικής Προσφυγής. 


Σε άλλα σημεία των κοινοτικών κειμένων, η Κομισιόν προβαίνει σε ήπιες υποδείξεις για τον πυρηνικό σταθμό στου Ακουγιου σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία οφείλει να ολοκληρώσει τις δοκιμασίες αντοχής. 
Μελανά σημεία των κοινοτικών κειμένων, πέραν του Κυπριακού, αποτελούν η εμμονή της Κομισιόν σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και οι ίσες αποστάσεις που τηρούν οι Βρυξέλλες για τις τουρκικές παραβάσεις στο FIR Λευκωσίας, καλώντας ʼγκυρα και Λευκωσία να βρουν μια επιχειρησιακή λύση. 

Τα κοινοτικά κείμενα που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τη προσεχή Τρίτη, είναι τα χειρότερα που έχουν εκδοθεί για την εσωτερική κατάσταση στη Τουρκία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Κομισιόν αναφέρει οπισθοδρόμηση σε όλους σχεδόν τους τομείς, χωρίς πάντως να εισηγείται την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ερντογάν. Αρκείται απλώς να παραπέμψει στην απόφαση των κρατών-μελών, πριν από 15 μήνες, να μην ανοίξουν νέα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια. 


Παύλος Ξανθούλης

ΘΩΜΑΣ

15/04/2018>10:38

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΑΣ. ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΑΟΖ ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.