Συγκινητική η περιφορά του επιταφίου στον κατεχόμενο Άγιο Συνέσιο (εικόνες)

Ο ναός του Αγίου Συνεσίου είναι ένας από τους τρεις μοναδικούς Ορθόδοξους ναούς στα κατεχόμενα που ακόμη λειτουργούν.

Φωτογραφίες Ανδρέας Μανώλη

Συγκινητική ήταν η περιφορά του επιταφίου στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Συνέσιου στο Ριζοκάρπασο. Παρόν οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι του Ριζοκαρπάσου μαζί με συγγενείς τους, αλλά και με επισκέπτες.

Ο Άγιος Συνέσιος  


Ο Άγιος Συνέσιος είναι ο πολιούχος άγιος του κατεχόμενου χωριού Ριζοκαρπάσου και θεωρείται ως ο προστάτης της Καρπασίας.

Γεννήθηκε στην Καρπασία και διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο τον Άγιο Φίλωνα. Για τον βίο του Αγίου Συνεσίου έγραψε ο μοναχός Ακάκιος. Στο χωριό Ριζοκάρπασο υπάρχει ναός αφιερομένος στον Άγιο Συνέσιο ο οποίος χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Ο ναός αυτός χτίστηκε δίπλα από σπηλιά γνωστή ως «σπήλιος τ΄αή Συνέση» όπου ο Άγιος έζησε κι άγιασε.

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και είναι ένας από τους τρεις μοναδικούς Ορθόδοξους ναούς στα κατεχόμενα που ακόμη λειτουργούν και που δεν έχουν βεβηλωθεί, καταστραφεί, ή μετατραπεί σε μουσεία από τους Τούρκους.

Η μνήμη του Αγίου Συνεσίου εορτάζεται στις 16 Μαΐου, αλλά το μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Συνεσίου γινόνταν κατά την βδομάδα της Λαμπρής όπου πλήθος κόσμου έφθανε στο Ριζοκάρπασο.

  IMG_3865

IMG_3881

IMG_3887

IMG_3888

IMG_3892

IMG_3899

IMG_3902

IMG_3912

IMG_3927

IMG_3932

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...