Προς αλλαγές στις ποινές για οδικές παραβάσεις - Και εξώδικα αναλόγως φορολογητέου εισοδήματος

Δύο νομοσχέδια επεξεργάζονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αναφορικά με τις ποινές για οδικές παραβάσεις. Οπως δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Ιωνάς Νικολάου, υπό μελέτη είναι και το ενδεχόμενο να επιβάλλονται εξώδικα πρόστιμα ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα του παραβάτη.

Με βάση δύο γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επεξεργάζονται, με εντατικούς ρυθμούς, δύο νομοσχέδια που θα αλλάξουν τις ποινές για οδικές παραβάσεις.
 
Σε δύο σημαντικά μέτρα που θα εισαχθούν αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Ιωνάς Νικολάου. 

Το πρώτο είναι η άμεση αφαίρεση της άδειας οδήγησης του παραβάτη και το δεύτερο η κατακράτηση του οχήματος του παραβάτη. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου δήλωσε: "Όμως παράλληλα γίνεται μια μελέτη σε κάτι το οποίο πρώτη φορά θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Είναι η επιβολή εξωδίκων προστίμων ανάλογα με τα φορολογητέα εισοδήματα του παραβάτη. Ούτως ώστε δηλαδή οι ποινές να γίνονται πιο αποτρεπτικές γιατί δεν μπορούν να έχουν τον ίδιο αποτρεπτικό χαρακτήρα για κάποιο που έχει πολύ υψηλά εισοδήματα με κάποιον άλλο ο οποίος έχει πολύ χαμηλά". 

Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα συμβάλει προς τον σκοπό της μεταρρύθμισης της ισχύουσας νομοθεσίας για τις τροχαίες παραβάσεις, και αυτός είναι οι προβλεπόμενες και επιβαλλόμενες ποινές να λειτουργούν αποτρεπτικά. 

"Έτσι υιοθετώντας και μελετώντας σε πρακτικές οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες καλές πρακτικές θα έλεγα οι οποίες έρχονται για να εξυπηρετήσουν τον ίδιο σκοπό γίνεται μια προσπάθεια να δούμε με πιο τρόπο ουσιαστικά μπορούμε να βάλουμε και στο δικό μας Δίκαιο για πρώτη φορά κάτι τέτοιο", συμπλήρωσε ο κ. Νικολάου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, το 2017 έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 53 πρόσωπα, ενώ από την αρχή του 2018 έως σήμερα 11. 

Θησέας Ιωάννου

Γιώργος Μιλής

26/03/2018>06:11

Σε χώρες όπου εφαρμόζεται το μέτρο των ποινών με βάση το φορολογητέο εισόδημα, φαντάζομαι έχουν φροντίσει πρώτα το δηλωμένο εισόδημα να είναι όντως αντιπροσωπευτικό. Διερωτούμαι ποιος τα σκέφτεται αυτά στην Κύπρο, που γνωρίζουν ακόμα και οι γάτες στα κεραμίδια ότι υπάρχει πρόβλημα στις δηλώσεις εισοδήματος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

kris

25/03/2018>22:15

Για τους φοροφυγάδες τί θα ισχύει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.