24,000 κύπριοι παθολογικοί παίχτες της τύχης

Σχεδόν οκτώ στους δέκα κύπριους, θα παίξουν στη ζωή τους κάποιο τυχερό παιχνίδι. Αυτό που ξεχωρίζει από την έρευνα που υποδεικνύει την θεμελιώδη κοινωνική ανάγκη για την χάραξη εθνικής στρατηγικής, είναι πως ο μέσος όρος ηλικίας που κάποιος στην Κύπρο παίζει για πρώτη φορά τυχερό παιχνίδι είναι στην ηλικία των 12,5 χρόνων.

Τετρακόσιες χιλιάδες κύπριοι, ή ποσοστό 75% του συνολικού πληθυσμού άνω των 15 χρονών, παίζουν τυχερά παιχνίδια σε κάποια φάση της ζωής τους. Από αυτούς, 24 χιλιάδες ή ποσοστό6% , χαρακτηρίζονται ως παθολογικοί ή προβληματικοί παίκτες, ενώ ένα άλλο μεγάλο ποσοστό 13 τοις εκατό ή πέραν των πενήντα χιλιάδων, θεωρούνται παίκτες που παρουσιάζουν συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την πρώτη παγκύπρια έρευνα για τον επηρεασμό, τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των χρηστών τυχερών παιχνιδιών, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο μέσος όρος ηλικίας που κάποιος στην Κύπρο παίζει για πρώτη φορά κάποιο τυχερό παιχνίδι είναι στην ηλικία των 12,5 χρονών. Η λήψη ουσιαστικών μέτρων, είναι αναγκαία επισημαίνει η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων.

 «Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και Υπηρεσίες της Δημοκρατίας να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Αρχής για εκπόνηση και υιοθέτηση ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής για το τυχερό παιχνίδι στη βάση ενός κοινού προγράμματος,» είπε η  Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου.

Στα συμπεράσματα, αναφέρεται πως έξι στα δέκα τυχερά παιχνίδια, που προτιμούν οι κύπριοι είναι, είτε σε καθεστώς παρανομίας, είτε σε γκρίζα ζώνη. Γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αποτελεσματικότερη νομοθετική ρύθμιση του τομέα των τυχερών παιχνιδιών με την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και την εξάλειψη της παρανομίας.

Ο Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κωνσταντίνος Φελλας ανέφερε ότι «Η οικογένεια επομένως, και κυρίως το άρρεν οικογενειακό πρότυπο, φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης αφενός για την προστασία του ανηλίκου από επικίνδυνα για την ηλικία του ερεθίσματα και αφετέρου για την καλλιέργεια στον μελλοντικό παίκτη μιας υγιούς στοιχηματικής συμπεριφοράς που θα διέπεται από επίγνωση του μέτρου και των ορίων.»

Η έρευνα διεξήχθη από την IMR και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε παγκύπρια βάση, το διάστημα Νοεμβρίου 2017 - Ιανουαρίου 2018, με προσωπικές συνεντεύξεις σε τυχαίο δείγμα 3.000 ατόμων 15 ετών και άνω.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...