Ανανέωση συμφωνίας Άμυνας Κύπρου και Γαλλίας

Εγκριση από τη βουλή για την ανανέωση της συμφωνίας Άμυνας και ασφάλειας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την δημοκρατία της Γαλλίας. Εξαιρετικής σημασίας και για τις δύο χώρες.

Ομόφωνα υπέρ στην ανανέωση της συμφωνίας της κυπριακής δημοκρατίας και της κυβέρνηση της Γαλλίας για συνεργασία σε θέματα άμυνας τάσσονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Μάλιστα η συμφωνία είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με την προηγούμενη αφού συμπεριλήφθηκαν πρόνοιες που αφορούν την κοινή πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόνοιες για ανταλλαγή πληροφοριών.

Η ανανέωση της συμφωνίας έρχεται να σφραγίσει και τυπικά την συνεργασία των δύο χωρών και τον ρόλο στον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στο Μαρί που έχει αναλάβει η Γαλλική κυβέρνηση. Θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος κατά την επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Στο πλαίσιο αυτό και η γαλλική στήριξη στα ενεργειακά, μετά την τοποθέτηση της TOTAL για έναρξη ερευνών εντός του τεμαχίου 6 στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Βουλής Γιώργος Λιλληκας είπε ότι «Είναι συμφωνία πλαίσιο πο6υ επιτρέπει εξειδικεύσεις και θα γίνουν και εξειδικευμένα διετή προγράμματα που θα συμφωνηθούν το επόμενο διάστημα που επιτρέπει η συμφωνία σε προεκτάσεις για σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.»

Η ίδια συμφωνία επιτρέπει επίσης την παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων με την χρήση των αεροδρομίων, των λιμανιών και του εναέριου χώρου της Κύπρου από την Γαλλία


Στέλλα Κόκκινου - Γεωργιάδου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.