Ανησυχία Γκουτέρες για την αύξηση δραστηριότητας πολιτών στην ουδέτερη ζώνη

Αύξηση στον προϋπολογισμό και μείωση του στρατιωτικού προσωπικού της Unficyp προτείνει ο Γκουτέρες.

Η Unficyp θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και την επιστροφή της χώρας σε κανονικές συνθήκες, τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε λεπτομερή έκθεση για τον προϋπολογισμό της δύναμης, που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγρραφο. 

Ο κ. Γκουτέρες εκφράζει ανησυχία για τη συνεχή αύξηση της δραστηριότητας πολιτών στην ουδέτερη ζώνη προειδοποιώντας ότι έτσι δημιουργείται αυξημένος κίνδυνος  έντασης, ενδεχομένως και μεταξύ των αντιτιθέμενων δυνάμεων. Ο κ. Γκουτέρες, τονίζει πως η δραστηριότητα προκύπτει από την αποναρκοθέτηση της νεκτής ζώνης, το άνοιγμα επτά σημείων διέλευσης τα τελευταία χρόνια, και το αναμενόμενο άνοιγμα άλλων δυο σημείων διέλευσης μέχρι το καλοκαίρι. Ο ΓΓ υπογραμμίζει πως απαιτείται πρόσθετη εργασία από την Δύναμη για μειωση και διαχείριση της αύξησης της έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Γκουτέρες τονιζει επίσης ότι την περίοδο μέχρι το 2019 η Unficyp θα συνεχίσει τον σχεδιασμό της μεταβατικής περιόδου μετά από ενδεχόμενη λύση του κυπριακού σε συνεργασία με την γραμματεία του ΟΗΕ, ενώ θα συνεχίζει να λειτουργείο ως σύνδεσμος και να στηρίζει τις ομάδες που επιδιώκουν να ενισχύσουν την συμβολή τους στην ειρηνευτική διαδικασία και στις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Η Unficyp, θα εξακολουθεί να διευκολύνει την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν απο τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και την δυνατότητα αποναρκοθέτησης. Ο κ. Γκουτερες προτείνει μείωση του στρατιωτικού προσωπικού της Unficyp από τα 860 μέλη στα 834 για την περίοδο 2018-2019 στη βάση στρατηγικής αξιολόγησης. Προτείνει ωστόσο παράλληλα αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1 εκ. 150 χιλ δολ στα 55 εκ. 152 χιλ, από 1η Ιουλίου φέτος, μέχρι τις 31 Ιουνίου 2019. 

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.