Σε 2 φάσεις οι έρευνες στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ. Aύριο στο λιμάνι Λεμεσού το ερευνητικό της EXXON

Επιβεβαιώνει η Λευκωσία την πρόθεση της SHELL για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη. Μάλιστα θεωρείται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την συνομολόγηση συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Τις αμέσως επόμενες ώρες φθάνει στο λιμάνι Λεμεσού το σκάφος το οποίο θα πραγματοποιήσει τις επιστημονικές έρευνες στο κυπριακό ενεργειακό τεμάχιο 10, για λογαριασμό της Exxon Mobil Qatar Petroleum.

Νέα δεδομένα δημιουργεί το ενδιαφέρον της Shell για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η ολλανδό βρετανική πολυεθνική εταιρεία ενδιαφέρεται για αγορά αερίου από τα κοιτάσματα Αφροδίτη του κυπριακού ενεργειακού τεμαχίου δώδεκα και από το γειτονικό κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, έναντι 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τις πληροφορίες ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα της εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, επιβεβαίωσε με δήλωση στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Είχα πει ότι είμαστε κοντά σε κάποια συμφωνία. Δεν θέλω να καθορίσω αν είναι με το τερματικό στο Ιντκού που διαχειρίζεται η Shell. Θα πω μόνο ότι γίνονται συζητήσεις και με τα δυο τερματικά και είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Επίσης αυτό που απέδειξε και το δημοσίευμα είναι και την περιφερειακή διάσταση του θέματος, δεν είναι μόνο το Αφροδίτη που διαπραγματεύεται η Shell αλλά και το Λεβιάθαν.»

Η υπό σύναψη συμφωνία προβλέπει την από κοινού αγορά από τα δυο κοιτάσματα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και διοχέτευση στο τερματικό υγροποίησης που η εταιρεία κατέχει στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Στόχος είναι να πέσουν οι υπογραφές πριν από τέλος του χρόνου, ενώ ως επικρατέστερο σενάριο για την μεταφορά του αερίου θεωρείται η κατασκευή κοινού αγωγού προς το τερματικό. Πάντως η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ούτε και διαψεύδει πληροφορίες που θέλουν την Noble να ζητά μείωση του ποσοστού συμμετοχής του κράτους στο κοίτασμα Αφροδίτη.

Σε μια άλλη εξέλιξη τις επόμενες ώρες καταπλέει στο λιμάνι της Λεμεσού το ερευνητικό Ocean Investigator, προκειμένου να ανεφοδιαστεί ενόψει των επιστημονικών ερευνών που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες στο ενεργειακό θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Το συγκεκριμένο σκάφος θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένες αρχαιολογικές έρευνες που απαιτούνται ενόψει των προγραμματισμένων γεωτρήσεων της κοινοπραξίας των Exxon Mobil Qatar Petroleum. Θα ακολουθήσουν και οι σχετικές περιβαλλοντικές έρευνες από το σκάφος Med Surveyor, το οποίο αυτή την περίοδο πραγματοποιείς παρόμοιες εργασίες στην γειτονική ΑΟΖ του Ισραήλ. Οι έρευνες θα γίνουν στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί οι τρεις δυνητικοί στόχοι Ανθείας, Γλαύκος και Δελφίνος.


Δείτε ΕΔΩ την πορεία που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.