Αυστηρές οδηγίες ΠτΔ προς το νέο Υπουργικό

Με σαφή στόχευση την εργασία προς το συμφέρον και τις επιδιώξεις που απαιτεί ο λαός, απευθύνθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης προς τους Υπουργούς, κατά την τελετή διαβεβαίωσης. Με την επίσημη έναρξη της δεύτερης θητείας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέσμευσε τους Υπουργούς του με Χάρτα Δεοντολογίας, απαιτώντας υποδειγματική συμπεριφορά, χωρίς διακρίσεις και ερασιτεχνισμούς, προς τον στόχο της οικοδόμησης ενός σύγχρονου κράτους.

Σκληρή δουλειά, ομαδικότητα, αφοσίωση στα καθήκοντα τους και τήρηση των κανόνων χρηστής διοίκησης ζήτησε από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως αναμενόταν, έβαλε, από την πρώτη κιόλας ανοικτή συνεδρία του σώματος, ψηλά τον πήχυ για κάθε ένα των υπουργών: 
 
«Γνωρίζετε καλά τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Σας έχει επιδοθεί και σε προηγούμενη μας συνάντηση... Αυτό που αναμένω, σε συνεννόηση και με τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι να καταρτιστεί και ο κατάλογος των έργων που έχουν εξαγγελθεί γιατί τις επόμενες των εβδομάδων θα περιοδεύσουμε κατά επαρχία για να δούμε που βρίσκονται τα έργα τα οποία έχουν εξαγγελθεί...» 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις προτεραιότητες όλων σχεδόν των υπουργείων, ζητώντας από όλα τα μέλη της κυβέρνησης 4 πράγματα: 

- Συνεργασία με τον ΥΠΟΙΚ πριν από την προώθηση των όποιων νομοσχεδίων συνεπάγονται οικονομικό κόστος 
- Συμμόρφωση ως προς τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή 
- Τήρηση ήπιων τόνων προς αποφυγή της όξυνσης του πολιτικού κλίματος και 
- Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαπλοκής διαφθοράς και αναξιοκρατίας. 

Για το τελευταίο, ειδικότερα, επέστησε την προσοχή στον κώδικα δεοντολογίας που υπέγραψαν όλα τα μέλη του Υπουργικού: «Ενας Κώδικας Δεοντολογίας που θέτει τα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να κινείται ο κάθε και η κάθε Υπουργός ιδιαίτερα έχοντας κατά νου, πριν και πάνω από όλα, την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες της αξιοκρατίας, της ευθυκρισίας, πάντοτε της χρηστής διοίκησης και βεβαίως η αποφυγή της οποιασδήποτε εμπλοκής ή συναλλαγής με οποιονδήποτε ο οποίος ενδεχόμενα να έχει συμφέρον από το Υπουργείο από το οποίο υπηρετείτε». 

Με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας τα μέλη της κυβέρνησης, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υπογράψουν δήλωση συμφερόντων και περιουσιακών στοιχείων. Θα πρέπει, επίσης, μεταξύ άλλων να μην αποδέχονται προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία από ξένες κυβερνήσεις ή νομικά και φυσικά πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το χαρτοφυλάκιο τους, να δηλώνουν κάθε δώρο που δέχονται, αν η αξία του υπερβαίνει τα 150 ευρώ, και να παραιτηθούν από θέσεις που ενδεχομένως να κατέχουν ακόμα και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. 

Προηγουμένως τα μέλη του Υπουργικού συμβουλίου έδωσαν, σε ειδική τελετή, τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επέδωσε παράλληλα τους διορισμούς τους στους υφυπουργούς παρά τω προέδρω και Ναυτιλίας, στο κυβερνητικό εκπρόσωπο και την αναπληρώτρια του, στους προεδρικούς επιτρόπους και στον διευθυντή του γραφείου του: «Είσαστε όλοι καταξιωμένες προσωπικότητες στην κοινωνία και δεν έχω καμία αμφιβολία πως με τις γνώσεις σας και μέσα από συλλογικότητα και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επιτελέσουμε το δύσκολο έργο που μας έχει αναθέσει ο κυπριακός λαός, λειτουργώντας πάντοτε με τον απόλυτο σεβασμό προς το συμφέρον και επιδιώξεις που απαιτεί ο λαός από εμάς.» 

Μιλώντας εκ μέρους των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ως πρώτος τη τάξει, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την εμπιστοσύνη του, υποσχέθηκε σκληρή δουλειά προς όφελος των πολιτών και της Κύπρου, μακριά από διακρίσεις, κομματισμούς και ερασιτεχνισμούς. 

"Κύριε Πρόεδρε, στεκόμαστε σήμερα μπροστά σε σας, μπροστά στον κυπριακό λαό, μπροστά στην ευθύνη. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα υπηρετήσουμε με ευσυνειδησία, εργατικότητα, συναδελφικότητα, με το θάρρος της γνώμης μας, με αποφασιστικότητα". 

Σε μία συμβολική κίνηση ο πρόεδρος πλαισιωμένος από τα μέλη του Υπουργικού κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...