Και επίσημα στη δεύτερη πενταετία ο ΠτΔ. "Μας θλίβει η στάση των Τ/κ"

Τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης ενώπιον της βουλής, έδωσε την νενομισμένη διαβεβαίωσή του από το βήμα της Ολομέλειας, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος κι έτσι αναλαμβάνει και νομότυπα τη διακυβέρνηση της χώρας.

Φωτογραφίες Ανδρέα Μανώλη

Το στίγμα για την νέα πενταετία της διακυβέρνησής του έδωσε σήμερα ενώπιον της Βουλής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά την τελετή διαβεβαίωσής του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε πως πρώτη του προτεραιότητα είναι το κυπριακό και η επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ παράλληλα εξέφρασε την θλίψη του για την υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς από συγκλίσεις στο θέμα της ενέργειας. 

"Εκείνο που πραγματικά με θλίβει είναι η στάση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας γιατί για άλλη μια φορά υπαναχωρούν από συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και επιβεβαιωθεί τόσο από τους κ.κ. Χριστόφια – Ταλάτ όσο και από τον ίδιο με τον κ. Ακκιντζί.Συγκλίσεις που ξεκάθαρα καθορίζουν πως οι όποιες αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη) θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα της επανενωμένης Κύπρου, τόνισε.
  AO3_I1130

Την ίδια ώρα, είπε, έχει συμφωνηθεί και ο τρόπος κατανομής των εσόδων του κράτους απ’ όπου και αν προέρχονται και συνεπώς διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Τουρκοκυπρίων βεβαίως μη εξαιρουμένων.

AO3_I1163


Πρόσθετα, σημειωσε, με τα όσα έχουν συμφωνηθεί, η κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου και τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές και βέλτιστες πρακτικές.

Συνεπώς, υπέδειξε, τα όσα απαράδεκτα προβάλλει η τουρκοκυπριακή ηγεσία όχι μόνο δεν ευσταθούν αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνουν πως απώτερος στόχος είναι η εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας και όχι των Τουρκοκυπρίων.

AO3_I1221

Απρόθυμοι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι 


Γίνεται πια ξεκάθαρο, τονισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πόσο δικαιολογημένη ήταν η αξίωση στο Κραν Μοντανά για τερματισμό των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και της μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού, προκειμένου να τερματιστεί η κηδεμονία της Τουρκίας επί των Τ/Κ και κατ’ επέκταση, με τις προβαλλόμενες αξιώσεις των συμπατριωτών μας, του ελέγχου ολόκληρης της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία, σημειωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πως η μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την οριστική λύση του Κυπριακού προβλήματος, μιας λύσης που θα τη διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, που θα στοχεύει στην επίτευξη μιας συμφωνίας που δεν θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου που δεν θα παραγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, που δεν θα αγνοεί πως η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και συνεπώς έχει υποχρέωση να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

AO3_I1138

Δυστυχώς, τονισε, η Τουρκία και οι Τ/Κ συμπατριώτες μας όχι μόνο παρουσιάζονται απρόθυμοι αλλά και με πρόσθετες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αλλά και απαράδεκτες προτάξεις καθιστούν την επανέναρξη των συνομιλιών τουλάχιστον επί του παρόντος αδύνατη. Υπέδειξε δε, πως μόνο αν αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες προτάξεις και αξιώσεις από πλευράς Τ/Κ, είναι έτοιμος άμεσα να εμπλακώ σε ένα νέο διάλογο που άπτεται των εσωτερικών πτυχών αλλά και να συμμετάσχει σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο εφόσον θα έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν ενεργά τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ε.Ε.

AO3_I1189


Συνέχεια στη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής


Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνεχιστεί η μέχρι σήμερα στρατηγική, επιδιώκοντας πέραν της εμβάθυνσης και περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μας με όλα τα γειτονικά κράτη, την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη άριστων σχέσεων μας με τις χώρες του Κόλπου, τη θεσμική διασύνδεση της Συνόδου των 7 Μεσογειακών κρατών - μελών της Ε.Ε. με γειτονικά κράτη.  Επίσης, την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων μας με τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη συνέχιση και ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής μας στα δρώμενα της Ε.Ε. και τη διαμόρφωση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτική και την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας με σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος προκειμένου μέσα από την ανάλογη εξωτερική πολιτική να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών.

AO3_I1182

 Την Πέμπτη 1η Μαρτίου, αύριο δηλαδή, υπενθυμίζεται ότι θα γίνει η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργικού στις 9 το πρωί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ότι θα συνεχιστεί η άψογη συνεργασία με τη Βουλή. Ο ΠτΔ στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημαντικών ζητημάτων, αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις ενώ διαβεβαίωσε για την αρμονική συνεργασία της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.

AO3_I1125


"Κινούμαι στις παραμέτρους που πρέπει"


Κινούμαι στις παραμέτρους που πρέπει, δήλωσε εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με το Κυπριακό εξερχόμενος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: "δεν θα ήθελα σήμερα να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Κινούμαι στις παραμέτρους που πρέπει και με όσα διαμορφώνονται με βάση και με τα τελευταία γεγονότα και βέβαια τις αξιώσεις ή τις προτάξεις της τουρκοκυπριακής πλευράς".

Σε ερώτηση αν θα επικοινωνήσει με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι «αυτό είναι έτερον εκάτερον». Ένα είναι, σημείωσε, μια συνάντηση που δεν θα άπτεται ουσίας, και άλλο είναι μια συνάντηση που θα ανιχνεύει το έδαφος, επιτέλους τί είναι αυτό που επιδιώκουν με βάση και τα όσα δηλώνουν. 

 
---

Το αυριανό πρόγραμμα για την διαβεβαίωση του νέου Υπουργικού: 


Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου η τελετή διαβεβαίωσης των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και η τελετή διορισμού κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη.
 
Η τελετή, που θα αρχίσει  στις 9 πμ, θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία κρατικών αξιωματούχων και μελών των οικογενειών των νέων Υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατά την τελετή θα ανακοινώνονται, με σειρά πρωτοκόλλου του Υπουργικού Συμβουλίου, τα ονόματα των Υπουργών, οι οποίοι θα δίνουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση και ακολούθως θα υπογράφουν το Βιβλίο Διαβεβαιώσεων.
 
Μετά τη διαβεβαίωση των νέων Υπουργών, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραδώσει τον διορισμό στους ακόλουθους κυβερνητικούς αξιωματούχους: Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Υφυπουργό Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, Διευθυντή Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Επίτροπο Προεδρίας, Επίτροπο Περιβάλλοντος, Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Επίτροπο Ισότητας των Φύλων.
 
Μετά την παράδοση των διορισμών θα γίνει η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και αντιφώνηση από τον Υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εκ μέρους των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους Επιτρόπους, θα μεταβούν στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι.
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί θα επιστρέψουν στην είσοδο του Μεγάρου για τη λήψη οικογενειακής φωτογραφίας. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει της πρώτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα είναι πολύ σύντομης διάρκειας.
 
Μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής. Συγκεκριμένα στις 11.30 ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραδίδει στον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ στην ίδια αίθουσα λίγο αργότερα, στις 11.45 αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου.
 
Εξάλλου, στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Άμυνας ο Χριστόφορος Φωκαΐδης παραδίδει στον Σάββα Αγγελίδη και την ίδια ώρα, ο Κώστας Χαμπιαούρης παραλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από τον Κώστα Καδή.
 
Μισή ώρα αργότερα, στις 12.30μμ ο Ιωάννης Κασουλίδης αποχωρεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και την ενεργό πολιτική, παραδίδοντας τη θέση του επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας στο Νίκο Χριστοδουλίδη.
 
Παράλληλα, η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου παραλαμβάνει στις 12.30 τα νέα της καθήκοντα στο Υπουργείο  Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, και ένα τέταρτο αργότερα, στις 12.45, ο Μάριος Δημητριάδης παραδίδει στη νέα Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου.
 
Ακολούθως στη 1 μμ ο Κώστας Καδής διαδέχεται στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τον Νίκο Κουγιάλη, ενώ στη 1.45 μμ ο Γιώργος Παμπορίδης αφήνει το πηδάλιο του Υπουργείου Υγείας στον Κωνσταντίνο Ιωάννου.


το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.