"Γίγαντας της διπλωματίας" κατά τον Θεόδωρο Β' - Παρασημοφόρηση ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη

Με την ανώτατη διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, παρασημοφόρησε τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β'. Τον τίμησε για την πολύχρονη προσφορά του στην πατρίδα και την εκκλησία και τον χαρακτήρισε «γίγαντα της διπλωματίας».

Αναγνωρίζοντας και τιμώντας την πολύχρονη προσφορά του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη υπέρ των δικαίων του κυπριακού ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος ο Β΄, του απένειμε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου. 

Όπως ανέφερε ο Πατριάρχης, ο Ιωάννης Κασουλίδης είναι πέραν από γίγαντας της διπλωματίας και ένας άνθρωπος που υπηρέτησε με αλτρουισμό την πατρίδα, την εκκλησία και τους ανθρώπους, ενώ υπογράμμισε ότι στήριζε πάντα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας:

"Η μεγάλη σου καριέρα, όχι μόνο η διπλωματική αλλά και η ανθρώπινη πλευρά σου, η ευγένειά σου, ένας άνθρωπος που αγάπησε και αγαπά την Εκκλησία. Να δεχτείτε το Μεγαλόσταυρο που σπάνια δίδεται. Το δίδω σε σας για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο πρόσωπό σας να τιμήσουμε και την Κύπρο μας, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη γη που μας δώσατε για να φιλοξενήσουμε τους επαναπατρισθέντες Κύπριους Έλληνες από την ήπειρο του μέλλοντος, την Αφρική".

Συγκινημένος, ο ΥΠΕΞ παρέλαβε το παράσημο και διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του:

"Με συγκίνηση και περηφάνια δέχομαι από τα χέρια του Μακαριωτάτου αυτή την τιμή. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την τιμή που προέρχεται από εσάς, που συγκεντρώνετε τα χαρακτηριστικά της καλοσύνης, της αγάπης, της ταπεινότητας, της απλότητας. Είναι εξαιρετική η τιμή που μου κάνετε απόψε. Ανεξαρτήτως αξιώματος, θα είμαι δίπλα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, οτιδήποτε χρειαστείτε και θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για τη συνέχιση του έργου σας". 

Ο Μεγαλόσταυρος του Αποστόλου Μάρκου αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. 

Η απονομή έγινε μετά το τέλος της Ακολουθίας της Ά Στάσης των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στη Λευκωσία, ιερό Μετόχιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο. 

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.