Ακόμα στο Δάλι η "βόμβα" από τόνους ελαστικά λόγω γραφειοκρατίας

Μία ακόμα απλή διαδικασία βρέθηκε στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας...

Χωρίς να δοθεί λύση, στο πρόβλημα με τα χιλιάδες τόνους ελαστικά, που αποτελούν κυριολεκτικά επικίνδυνη βόμβα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, στο Δάλι, παρήλθε το χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επτά μήνες μετά, και τα επικίνδυνα μεταχειρισμένα ελαστικά δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα στο Βασιλικό. 

Μία ακόμα απλή διαδικασία βρέθηκε στα πλοκάμια της κρατικής γραφειοκρατίας. 

Και ο κίνδυνος με τους τεσσερισήμισι χιλιάδες τόνους μεταχειρισμένων ελαστικών, εξακολουθεί να απειλεί κατοικημένες περιοχές κοντά στο Δάλι. 

Η πολιτική απόφαση για μετακίνηση των ελαστικών στο Βασιλικό από το Δάλι όπου βρίσκονται από το 2013 πάρθηκε, στις 18 Ιουλίου 2017. Επτά και πλέον μήνες μετά παραμένουν ακόμα στο Δάλι. 

Η έρευνα που διενήργησε ο ΑΝΤ1 κατέδειξε πως η διαδικασία της μετακίνησης των ελαστικών, από το λατομείο Λατούρου όπου είναι τώρα αποθηκευμένα, έχει κολλήσει από το Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων. 
Προηγήθηκαν άλλοι πέντε και πλέον μήνες πολλαπλών γραφειοκρατικών διαδικασιών. 

Σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, παρουσιάζεται κώλυμα σε πολεοδομικά και χωροταξικά κριτήρια αδειοδότησης που αφορούν την πρόσβαση σε δρόμο, μέρους τους σημείου μετεγκατάστασης των ελαστικών στο Βασιλικό:

"Υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος και χρειάζεται επέκταση της αδειοδότησης. Υπάρχει ένα κώλυμα όσο αφορά την όδευση. Πρέπει να περάσει και από την πολεοδομία, γίνεται διαβούλευση, μπαίνουν και άλλα τμήματα όπως η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και βέβαια το τμήμα περιβάλλοντος από τη δική του πλευρά. Είναι αρκετά τα τμήματα τα οποία εμπλέκονται στην αδειοδότηση".

Η διαδικασία μετακίνησης των ελαστικών βρίσκεται, πάντως, αν και αρκετά αργοπορημένα, στο τελευταίο της στάδιο. 

"Πέρασε βέβαια όλα τα στάδια των αδειοδοτήσεων από τα αρμόδια τμήματα. Ανέμενα ότι θα είχαμε νεότερα εντός του Φεβρουαρίου. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η διαδικασία. Το Τμήμα περιβάλλοντος είναι έτοιμο από τη δική του πλευρά. Το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων να επιταχύνει τις διαδικασίες", δήλωσε η κυρία Παναγιώτου.

Όλες οι απαραίτητες υποδομές για μεταφορά των ελαστικών είναι έτοιμες και καλύπτουν όλες τις ανάγκες, ωστόσο δεν φαίνεται πως θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο. 

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.