Σουλτς καλεί Τουρκία να Αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες προς την Τουρκία από τη Λευκωσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Όπως σημείωσε η Κύπρος, είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους επόμενους έξι μήνες θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν είναι δυνατόν μια χώρα, η οποία επιθυμεί να καταστεί κι αυτή μέλος, να ισχυρίζεται ότι δεν αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή  προεδρία για τους επόμενους έξι μήνες.

Ο κύριος Σούλτς, ο οποίος μιλούσε σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον πρόεδρο Χριστόφια, μετά τη συνάντηση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου με το Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υφίσταται και γι' αυτό πρέπει να συζητηθεί ενδελεχώς.

Ο κύριος Σούλτς τόνισε ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι οπαδός της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί όπως ανέφερε, θεωρεί ότι ως μέλος της Ενωσης, θα είναι πιο εύκολο να λύσει τα προβλήματά της.

Αναφερόμενος στην κυπριακή προεδρία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι μια καλή προεδρία, επισημαίνοντας ότι σημασία δεν έχει μόνο η οργάνωση, αλλά και το περιεχόμενο.

Ειλικρινά, είπε, είναι σπάνιο να βλέπεις μια Κυβέρνηση τόσο καλά προετοιμασμένη όπως η κυπριακή. Κι αυτό, τόνισε, δεν είναι φιλοφρόνηση, αλλά είναι η άποψη όλων των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες προεδρίες, αλλά μόνο καλές και κακές.

 Εάν είχα καπέλο, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Σούλτς, θα το έβγαζα για να δείξω ότι υποκλίνομαι μπροστά στις γνώσεις αυτής της χώρας για τα οικονομικά της Ευρώπης.
 

Από την πλευρά του Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα ασκήσει μια καθόλα ευρωπαϊκή προεδρία και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού ευρωπαϊκού χειρισμού. Αλλωστε, είπε, τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στις άνομες τουρκικές θέσεις.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, στο Συνεδριακό Κέντρο "Φιλοξενία", διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη και με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη. Μια Ευρώπη, είπε, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, πιο ανοικτή στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονές της.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.