Αυξητική τάση στα περιστατικά παιδικού καρκίνου

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου η σημερινή, με τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα, για τα ποσοστά ίασης στην Κύπρο.Πόσα νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου καταγράφονται κάθε χρόνο και ποιος είναι ο στόχος της φετινής παγκόσμιας ημέρας.

15 Φεβρουαρίου σήμερα και η μέρα είναι αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες, τα παιδιά που παλεύουν καθημερινά με τον καρκίνο. Στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο τριάντα πέντε νέα περιστατικά ενώ παγκοσμίως ο αριθμός αυτός φτάνει τις τριακόσιες χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό ερευνών για τον καρκίνο, τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά παιδικού καρκίνου παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις παγκοσμίως. Στις ηλικίες μέχρι δεκατεσσάρων ετών, κάθε χρόνο υποφέρουν από κάποια μορφή καρκίνου διακόσια δεκαπέντε χιλιάδες παιδίά ενώ στις ηλικίες δεκαπέντε με δεκαεννέα ετών ο αριθμός αυτός φτάνει τις ογδόντα πέντε χιλιάδες.

O Διευθυντής Παιδογκολογικού τμήματος στο Μακάρειο νοσοκομείο Δρ. Λοίζος Λοίζου είπε ότι «Τα ποσοστά ίασης κυμαίνονται γύρω στο 80% που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών που χάνουν την μάχη με τον καρκίνο και είναι απαραίτητο τα παιδιά αυτά να λαμβάνουν μέρος σε πρωτόκολλα διεθνή με καινοτόμες θεραπείες.»

Στόχος της χρονιάς, είναι να επιτευχθεί πρόοδος στις θεραπείες και μεταρρύθμιση στην περίθαλψη, καθώς παιδιά και έφηβοι από κάποιες χώρες δεν έχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, για να αντιμετωπίσουν ιάσιμες μορφές παιδικού καρκίνου.

«Eίναι πράγματι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας των παιδιών και δυστυχώς κάθε χρόνο, χάνονται πάρα πολλά παιδιά παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς καινοτόμες θεραπείες.» πρόσθεσε ο κος Λοίζου.

Όπως μας διαβεβαίωσε ο κύριος Λοΐζου, στην παιδοογκολογική κλινική του Μακάριου νοσοκομείου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την πιο καλή αντιμετώπιση των περιστατικών παιδικού καρκίνου.

Σάββια Σιάτη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.