Πετράκης Γιάλλουρος "Να αγωνιζόμαστε πρέπει, μάνα, να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας"

«Μόλις πάτησα το Άγιο χώμα της Ελλάδος, μια βαθειά συγκίνησης με κατακυρίευσε και δάκρυα ανέβηκαν στα μάτια μου, αφ’ ενός λόγω του ότι πατούσα στην Ελεύθερη Πατρίδα, αφ’ ετέρου διότι σκέφτηκα ότι η ιδιαιτέρα μας πατρίς Κύπρος έμενε υπόδουλη κάτω από τον βαρύ ζυγό των άγγλων, ενώ έπρεπε να είναι κι αυτή ένα κομμάτι της Ελεύθερης Ελλάδος»

«Μόλις πάτησα το Άγιο χώμα της Ελλάδος, μια βαθειά συγκίνησης  με κατακυρίευσε και δάκρυα ανέβηκαν στα μάτια μου, αφ’ ενός λόγω του ότι πατούσα στην Ελεύθερη Πατρίδα, αφ’ ετέρου διότι σκέφτηκα ότι η ιδιαιτέρα μας πατρίς Κύπρος έμενε υπόδουλη κάτω από τον βαρύ ζυγό των άγγλων, ενώ έπρεπε να είναι κι αυτή ένα κομμάτι της Ελεύθερης Ελλάδος»

Αυτά έγραφε  στον  πατέρα του από την Ελλάδα ο Πετράκης Γιάλλουρος, που βρισκόταν σε  εκπαιδευτική εκδρομή παρέα με τον Ευαγόρα Παλλικαρίδη.

Image_Handler

Ήταν 7 Φεβρουαρίου 1956 όταν ο Πετράκης Γιάλλουρος, έπεφτε νεκρός στην οδό Έρμου, από τα πύρα του Άγγλου δεκανέα Μπαρρύ Χέζελταϊν, φτάνοντας να ψελλίσει «Ζήτω η Ένωσης» Ο Πετράκης Γιάλλουρος ήταν μόλις 17 χρονών και συμμετείχε ως σημαιοφόρος στην διαδήλωση των μαθητών της Αμμοχώστου, για το κλείσιμο του γυμνασίου τους

Την επαύριον,η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» της Λευκωσίας,έγραφε στην 1η σελ:

«Ο μαθητής του Γυμνασίου Αμμοχώστου Πέτρος Γιάλλουρος,εφονεύθη χθες την πρωίαν,βληθείς υπό σφαίρας εις το στήθος.

Κλείσιμο καταστημάτων και απεργίαι,εις ένδειξιν διαμαρτυρίας διά τον φόνον του μαθητού»

Ο «Φιλελεύθερος» (8.2.1956):

«Ο άριστος των μαθητών της Αμμοχώστου,επυροβολήθη χθες και εφονεύθη υπό δυνάμεων ασφαλείας,κατά την διάρκεια διαδηλώσεων.Η σφαίρα διέτρησε τον πνεύμονά του.Προτού εκπνεύσει ανεφώνησε: ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ.

Όλα τα καταστήματα Βαρωσίων έκλεισαν,εις ένδειξιν πένθους.Λιμενεργάται ηρνήθησαν να εκφορτώσουν στρατιωτικόν υλικόν.

Η κηδεία του φονευθέντος μαθητού εγένετο αυθημερόν,εις Ριζοκάρπασον»

«Ο άριστος των μαθητών της Αμμοχώστου, επυροβολήθη χθες και εφονεύθη υπό δυνάμεων ασφαλείας, κατά την διάρκεια διαδηλώσεων. Η σφαίρα διέτρησε τον πνεύμονά του.Προτού εκπνεύσει ανεφώνησε: ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ.

Όλα τα καταστήματα Βαρωσίων έκλεισαν, εις ένδειξιν πένθους. Λιμενεργάται ηρνήθησαν να εκφορτώσουν στρατιωτικόν υλικόν.

Η κηδεία του φονευθέντος μαθητού εγένετο αυθημερόν, εις Ριζοκάρπασον»

Ο Πετράκης Γιάλλουρος γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο,  Αμμοχώστου, στις 29 Αυγούστου 1938. Σκοτώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1956 στην Αμμόχωστο από Άγγλους, κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης κρατώντας την ελληνική σημαία. Γονείς του ήταν ο Ζαχαρίας και η Αννεζού Γιάλλουρου και αδέλφια του ήταν ο Λευτέρης, Μαρία, Καίτη, Νίκος και Γιάννης.

image


O μικρός μας ήρωας που λάτρευε την Ελλάδα και ονειρευόταν την ένωση της Κύπρου με αυτήν, έλεγε στην μητέρα του «Να αγωνιζόμαστε πρέπει, μάνα, να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας». Αξιομνημόνευτα είναι και τα λόγια του Ηρώα προς τον πατέρα όταν βρισκόταν σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελλάδα με τον Ευαγόρα Παλλικαρίδη. Έγραφε τότε ο Γιάλλουρος στον πατέρα του: «Μόλις πάτησα το Άγιο χώμα της Ελλάδος, μια βαθειά συγκίνησης  με κατακυρίευσε και δάκρυα ανέβηκαν στα μάτια μου, αφ’ ενός λόγω του ότι πατούσα στην Ελεύθερη Πατρίδα, αφ’ ετέρου διότι σκέφτηκα ότι η ιδιαιτέρα μας πατρίς Κύπρος έμενε υπόδουλη κάτω από τον βαρύ ζυγό των άγγλων, ενώ έπρεπε να είναι κι αυτή ένα κομμάτι της Ελεύθερης Ελλάδος»

Ενώ σε μια συνομιλία με τον πατέρα του, του έλεγε «Δεν συμφωνώ αγαπητέ μου πατέρα στο ότι ένας άνθρωπος πρέπει πρώτα να κοιτάξει για τον εαυτό του και ύστερα για την πατρίδα του. Τότε αυτός, καταντά άκρως εγωιστής, τομαριστής και μπορώ να πω αναίσθητος. Διότι όταν δεν κυριαρχεί μέσα του το αίσθημα της φιλοπατρίας, το ευγενέστερο των αισθημάτων, δεν είναι δυνατό να κυριαρχεί κανένα άλλο ευγενές αίσθημα… Εξ άλλου, αγαπητέ μου πατέρα, η ορμή του ανθρώπου προς την ύλη, δηλαδή τον πλούτο και την καλοπέραση και η ικανοποίηση τούτη, δεν προσφέρει την πραγματική ευτυχία του ανθρώπου. Την απόλυτη ευτυχία προσφέρει στους ανθρώπους και ιδίως όταν είναι Έλληνες, η ορμή προς τα ανώτερα ιδανικά την αγάπη προς την Πατρίδα και τον πόθο ακόμη και να θυσιαστεί για την ελευθερία της που είναι και δική του ατομική ελευθερία και αξιοπρέπεια»...

Ο Πετράκης Γιάλλουρός κηδεύτηκε, νύκτα στο βροχερό Ριζοκάρπασο, χωρίς την παρουσία των γονέων του που βρίσκονταν στην Αγγλία. Καθώς οι Άγγλοι βιάζονταν να κηδέψουν των ήρωα νύκτα για να αποφύγουν την οργή του κόσμου.

Το μνήμα του ήρωα στο Ριζοκάρπασο βεβηλώθηκε από τους Τούρκος μετά την βάρβαρή τουρκική εισβολή, ενώ  μνημείο του ήρωα που είχε στηθεί στην πλατεία του χωριού του απέναντι τον ναό του Αγίου Συνεσίου, απομακρύνθηκε από τους εισβολείς  και στην θέση του τοποθετήθηκε  μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ.


cf84ceb1cf86cebfcf83-cf80-ceb3ceb9ceb1cebbcebbcebfcf85cf81cebfcf


image

Στέλιος Τσιάρτας

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.