ΠτΔ: Να αποφασίζουν οι Κύπριοι για το πώς θέλουν να πορευτούν στο μέλλον

Η Τουρκία θα πρέπει να αφήσει τους Κυπρίους να αποφασίσουν για ο μέλλον τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Παντελή Κατελάρη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η τουρκική αδιαλλαξία οδήγησε στο ναυάγιο της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

Εντός των ορίων της εθνικής αξιοπρέπειας κινήθηκε στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε ομιλία στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Παντελή Κατελάρη στο Επισκοπειό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες του είχαν ως σκοπό την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα ανταποκρινόταν στις ανησυχίες των τουρκοκυπρίων αλλά και να μην παραγνωρίζονται οι δίκαιες αξιώσεις των ελληνοκυπρίων.

«Θεώρησα πως προκειμένου να λειτουργήσουμε ως πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος θα έπρεπε να ήμασταν απόλυτα ανεξάρτητοι, απόλυτα κυρίαρχοι ώστε οι Κύπριοι να αποφασίζουν για την Κύπρο και όχι η Τουρκία δια των Τουρκοκυπρίων. Τήρησα την υπόσχεση. Και λυπούμαι διότι πραγματικά η αδιαλλαξία δεν οδήγησε στην ποθούμενη επανένωση σε αυτή τη δύσκολη, την αποφασιστική προσπάθεια που καταβάλαμε.»

Παράλληλα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αλλαγή της τουρκικής στάσης και νοοτροπίας και η Άγκυρα θα παύσει να επιδιώκει την μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο.

«Καταβάλλω προσπάθειες ώστε μέσα και από την παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να υπάρξει τέτοια επιρροή πάνω στην Άγκυρα, ώστε να κατανοήσει όχι μόνο ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και για την ίδια, με ένα όρο, ότι επιτέλους θα μας αφήσουν να αποφασίζουμε για την τύχη μας εμείς.»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος και την συμμετοχή σε επαρκώς προετοιμασμένη Διεθνή Διάσκεψη για τα ζητήματα της Ασφάλειας. Και πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατέστησε σαφές ότι χωρίς επίλυση του κεφαλαιώδους ζητήματος της Ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού.
Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.