Η Τουρκία επιχειρεί παράκαμψη του κυπριακού βέτο - Θέλει αναβάθμιση Τελωνειακής με ειδική πλειοψηφία

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα εκδηλώνει παρεμβάσεις.

Παρεμβάσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο εκδηλώνει η Άγκυρα στις Βρυξέλλες, με στόχο τη παράκαμψη του κυπριακού βέτο και τη λήψη απόφασης για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤΕΝΝΑ, η Τουρκία δεν δίστασε να παρέμβει στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποδεικνύοντας ότι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης πρέπει να προχωρήσει «χωρίς να καθίσταται όμηρος» στα χέρια «κάποιων γνωστών κρατών-μελών».

Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, ανάλογες υποδείξεις έκανε και ο Τούρκος Πρέσβης, Φαρούκ Καϊμακτσί, στη πρόσφατη Επιτροπή Σύνδεσης, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε οφείλει να μην επιτρέψει τη λήψη απόφασης για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας «με ομοφωνία», καθώς όπως είπε, μια τέτοια εξέλιξη θα παράσχει τη δυνατότητα σε κάποια κράτη-μέλη να τη καταστήσουν «όμηρο» της δικής τους πολιτικής ατζέντας, φωτογραφίζοντας ευκρινώς τη Κυπριακή Δημοκρατία. 

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει νέες γέφυρες με το Βερολίνο, το οποίο δεν διαφωνεί επί της αρχής για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, αλλά θεωρεί ως αντιπαραγωγική στη παρούσα φάση την δρομολόγησή της, θέτοντας ως προϋπόθεση τη βελτίωση της κατάστασης στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη υποψήφια χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε στη Γερμανία και επεσήμανε χαρακτηριστικά στον Γερμανό ομόλογό του Σίγκμαρ Γκάμπριελ: «Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε, αλλά και οι δύο πλευρές πρέπει να επιλύσουμε ζητήματα όπως αυτό της αναβάθμισης της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης». 

Σημειώνεται ότι ενδεχόμενη αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας θα εκτοξεύσει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση από 140 δισεκατομμύρια ευρώ στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως. Και εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει μιαν ισχυρή οικονομική ένεση για το καθεστώς Ερντογάν. 

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.