"Θέση όλης της διεθνούς κοινότητας η διακήρυξη" - Ο ΚΕ καλεί Τουρκία & Τ/κ να αντιληφθούν

Έντονη τουρκική αντίδραση καταγράφηκε στις αναφορές που εμπεριέχονται στην Κοινή Διακήρυξη των επτά Μεσογειακών Κρατών για το Κυπριακό. Άμεση ήταν η απάντηση της Λευκωσίας, η οποία δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κάλεσε την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού.

Χαρακτηριστική του εκνευρισμού της Άγκυρας, θεωρεί η Λευκωσία την χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι οι αναφορές των επτά για το Κυπριακό στην Κοινή Διακήρυξη της Ρώμης, αποτελούν αποτύπωση των θέσεων όλης της διεθνούς κοινότητας:

"Είναι η θέση του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυτό που λέει ο ίδιος Γενικός Γραμματέας, είναι αυτό που πιστεύει η Διεθνής Κοινότητα σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όσο πιο νωρίς το αντιληφθεί η Τουρκία αλλά και κάποιοι κύκλοι στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, τόσο πιο σύντομα θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού".

Μόνο στο συγκεκριμένο πλαίσιο μπορεί να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. 

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε μια άκρως προκλητική ανακοίνωση, στην οποία είναι φανερή η ενόχληση της Άγκυρας, ισχυρίζεται ότι η διακήρυξη της Συνόδου των επτά μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιέχει διαστρεβλωμένες και μη εποικοδομητικές αναφορές σε σχέσεις με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό:

"Οι τοποθετήσεις αυτές υιοθετούν τη θέση της Ε/κ πλευράς, η οποία ήταν και η κύρια αιτία της αποτυχίας της διαδικασίας για το Κυπριακό. Το γεγονός ότι επιτράπηκε σε μια διακήρυξη της Med7 στην οποία συμμετέχουν αρκετές προηγμένες χώρες της ΕΕ να συμπεριληφθούν τέτοιες εκφράσεις οι οποίες μόνο αμερόληπτες δεν είναι και αντανακλούν αποκλειστικά τη θέση των Ε/κ, δεν συμβάλλει θετικά στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό ζήτημα". 

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, η διακήρυξη αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα του γεγονότος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύεται την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες της για μη λύση. 
 


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.