Πρώτη νίκη στη Βρετανία για 34 αγωνιστές της ΕΟΚΑ: Δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων για βασανιστήρια

Πρώτη νίκη στη Βρετανία για τους δεκάδες αγωνιστές της ΕΟΚΑ που διεκδικούν αποζημίωση για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959.

Πρώτη νίκη στα βρετανικά δικαστήρια για 34 αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Διεκδικούν αποζημιώσεις για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.Τις πιθανότητες για αποζημίωσή τους από το βρετανικό κράτος ενισχύει η απόφαση του δικαστή Τιμ Κερ για εκδίκαση της υπόθεσης με βάση το βρετανικό δίκαιο. Καθώς έκρινε το επιχείρημα της βρετανικής πλευράς για εκδίκαση της υπόθεσης με βάση στοιχεία του κυπριακού δικαίου, ως αβάσιμο. 

Απόφαση που μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για τους 34 ενάγοντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Καθώς σε περίπτωση ισχύς του κυπριακού δικαίου, θα ήταν εύκολο για τους νομικούς εκπροσώπους του βρετανικού κράτους να υποστηρίξουν πως τα αδικήματα για τα οποία εγκαλείται η βρετανική πλευρά, έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης χρόνου. 

Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών είχαν παρουσιαστεί στο δικαστήριο του Λονδίνου τον Νοέμβριο. 

Δικαστής Τιμ Κερ 
"Εκδίκαση βάσει βρετανικού Δικαίου"


"Μου φαίνεται ότι οπωσδήποτε σε αυτή την περίπτωση, όπου ένα κράτος κρίνεται εάν είναι υπόλογο για πράξεις βίας εναντίον των πολιτών του, θα έπρεπε να κριθεί στα δικά του δικαστήρια, με τους δικούς του νόμους και δεν θα πρέπει να ξεφύγει από την ευθύνη αναφερόμενο σε έναν αποικιακό νόμο που δημιούργησε το ίδιο"

Σημαντική νίκη χαρακτήρισαν την απόφαση οι δικηγόροι των Κύπριων αγωνιστών, καθώς ανοίγει το δρόμο για εκδίκαση της αγωγής. 

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και κάποιοι από τους 34 ενάγοντες, οι οποίοι μιλώντας στην εφημερίδα "Guardian" σχολίασαν ότι αισθάνονται πως ίσως τελικά μετά από τόσα χρόνια απονεμηθεί δικαιοσύνη. 

Οι ενάγοντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, βιασμούς και αλλά βασανιστήρια από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα το 1955 - 1959.

Ως αποδεικτικά στοιχεία επικαλούνται αρχεία του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και του Foreign Office. Τα οποία έχουν αποχαρακτηριστεί και περιέχουν παραδοχές βασανιστηρίων από Βρετανούς αξιωματικούς. 

Παναγιώτης Κυπριανού

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.