Στο κυνήγι για τα μανιτάρια οι λάτρεις του σπάνιου μεζέ

Κίνδυνο εξαφάνισης των άγριων μανιταριών από περιοχές που αφθονούν επισημαίνει ο Διευθυντής του τμήματος δασών Τάκης Τσιντίδης ο οποίος τονίζει ότι η ανομβρία σε συνδυασμό με ασυνήδειτους συλλέκτες απειλούν τον σπάνιο Κυπριακό μεζέ.

Περίοδος συλλογής του αγαπημένου εδέσματος, του μανιταριού, όμως την ίδια ώρα είναι και η περίοδος που λόγο άγνοιας ή πολλές φορές λόγο αδιαφορίας καταστρέφεται το οικοσύστημα και ειδικά η δασική χλωρίδα .

Η συλλογή των μανιταριών από εκατοντάδες πολιτες είναι σε εξέλιξη και καθημερινά δεκάδες είναι οι φωτογραφίες και οι καταγγελίες για καταστροφή του φυλλοτάπητα στις δασικές περιοχές όπου μπορεί κανείς να βρει σε αφθονία τα μανιτάρια. Όπως βλέπεται στις φωτογραφίες οι καταστροφές πολλές φορές είναι εκτενείς .

Αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να υπάρχει κίνδυνος μείωσης του αριθμού εκκόλαψης των μανιταριών. Η καταστροφή αυτή σύμφωνα με τους αρμοδίους προέρχεται όταν η συλλογή γίνεται με λάθος τρόπους όπως με τσάπες , κτένες αλλα και νέων εργαλείων που βρίσκονται στην αγορά και χρησιμοποιούνται για μαζική συλλογή.

Όπως ανέφερε ο κος Τσιντίδης «Παρατηρήθηκε η υπερβολική χρήση κτενιών που απομακρύνουν τον φυλλοτάπητα από το έδαφος με σκοπό να αποκαλύψουν και τα πιο μικρά μανιτάρια που υπάρχουν από κάτω. Τουτο το πράγμα είναι καταστροφικό γιατί εμποδίζει τα άλλα μανιτάρια να εμφανιστούν στην ιδια έκταση διαταράσσεται και επίσης επηρεάζει την πανίδα.»

«Εμφανίστηκαν ειδικά εργαλεια με τρια δόντια στην άκρη ειδικά για τα μανιτάρια αυτό είναι απαγορευμένο από τον περι δασών νόμο και τιμωρείται αυστηρά με 5 χιλιάδες ή και φυλάκιση.» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσιντίδη σε μία προσπάθεια μείωσης αυτών των περιστατικών πραγματοποιούνται συχνές περιπολίες σε Δασικές περιφέρειες και ηδη αρκετοί είναι αυτοί που έχουν καταγγελθεί..

«Σίγουρα θα μπορούσαν να καταγγελθούν περισσότεροι αντιλαμβάνεστε όμως είναι πολύ δύσκολο.»

Η συλλογή μανιταριών θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά με μαχαίρι αφήνοντας στο έδαφος το ρίζωμα .

 Η άγνοια και η αδιαφορία για σωστή ενημέρωση πέραν από το γεγονός ότι καταστρέφει το οικοσύστημα του νησιού , δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να αποβεί και μοιραία ακόμη και για τον άνθρωπο. Καθώς η κατανάλωση ακατάλληλων μανιταριών που προσμοιάζουν με άλλα που μπορούν να καταναλωθούν, μπορεί να προκαλέσει σοβαρής μορφής δηλητηριάσει και ήδη για φέτος κατεγράφησαν δυο περιστατικά. 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...