Προεκλογική αντιπαράθεση με φόντο την οικονομία

Στον τομέα της οικονομίας, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο σήμερα η προεκλογική αντιπαράθεση, με αφορμή και τις νέες βελτιωμένες προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για τον ρυθμό ανάπτυξης.

Εξέλιξη που έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου να υπογραμμίσει πως μέσα σε μία πενταετία η Κύπρος πέρασε «από τα δημοσιονομικά ελλείμματα στα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

 «Εδώ στην Κύπρο την κρίση τη μετατρέψαμε σε μια μεγάλη ευκαιρία να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, να διορθώσουμε λάθη, να εξυγιάνουμε την οικονομία… γεγονός που δίνει την ευχέρεια στο κράτος και στην Κυβέρνηση να δίνει μερίσματα από τα αποτελέσματα της οικονομίας σε κοινωνικά ευαίσθητες και άλλες ομάδες.»

Την ίδια στιγμή το ΑΚΕΛ δια του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Γιώργου Λουκαΐδη χαρακτήριζε μνημείο προχειρότητας και προεκλογικής σκοπιμότητας την πρόταση Αναστασιάδη για στήριξη των κουρεμένων καταθετών.

 «…για να την δικαιολογήσει, είπε ότι τώρα υπάρχουν λεφτά. Αφού, όμως υπάρχουν λεφτά, γιατί άραγε ο κ. Αναστασιάδης δεν φρόντισε να αποκατασταθούν, σταδιακά έστω, οι βάναυσα κουρεμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού … Τα κουρεμένα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Από πλευράς του ο υποψήφιος για την προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος επανέφερε την πρόταση του για τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, καταγγέλλοντας παράλληλα τη κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου.

«Εμείς έχουμε σχέδιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Το μόνο που μας λένε είναι να κάνουμε υπομονή. Τέτοια προβλήματα δεν λύνονται από μόνα τους, ιδιαίτερα όταν μια χώρα έχει ν’ αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε οποιαδήποτε χώρα κατ’ αναλογία πληθυσμού στην παγκόσμια ιστορία των τραπεζών.»

Επτά μέτρα για μείωση της ανεργίας ανακοίνωσε από πλευράς του ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, από την διεύρυνση του κατώτερου μισθού μέχρι την ενθάρρυνση των πρόωρων αφυπηρετήσεων στο δημόσιο.

«Εφαρμογή ειδικού προγράμματος από την ΑΝΑΔ με επιδότηση μισθού για εργοδότηση 2 χρόνων, για νέους επιστήμονες… Τερματισμός της εργοδότησης συνταξιούχων στο Δημόσιο Τερματισμός της εργοδότησης με συμβόλαια συνταξιούχων στο Δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Οι όποιες ανάγκες θα καλύπτονται από νέους. Πάταξη της αδήλωτης εργασίας.»

Μέσω όπως εισηγείται της αύξησης των ποινών για την παράνομη εργασία.

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.