Η καταπακτή ανοίγει.. Στην αθανασία Κουτσόφτας, Παναγίδης, Μαυρομμάτης

Γράφει για την θυσία τους ο Ευαγόρας Παλλικαρίδης " ..Ποτέ δε θα πεθάνουνε, όσοι πεθάναν σήμερα. Και της σκλαβιάς τα σίδερα θα σπάσουν κάποια μέρα και θ’ ακουστούν ελεύθερα τραγούδια πέρα ως πέραστο ελληνικό νησί».

«Γιατί μαυρίζει ο ουρανός κι ας είναι καλοκαίρι

λες κι η αυγή κατάμαυρο χαμπάρι θα μας φέρει.

Και να! Χτυπούνε πένθιμα κάθε χωριού καμπάνες

κλαίνε μαζί τρεις μάνες, μαζί των κι όλη η γη.

Κι είναι γλυκό το κλάμα τους, από χαρά λες κλαίνε

λόγια Σουλιώτου λένε στην πένθιμη σιγή.

Ποτέ δε θα πεθάνουνε, όσοι πεθάναν σήμερα.

Και της σκλαβιάς τα σίδερα θα σπάσουν κάποια μέρα

και θ’ ακουστούν ελεύθερα τραγούδια πέρα ως πέρα

στο ελληνικό νησί».

Αυτό θα έγραφε για την θυσία των τριών απαγχονισθέντων ο συγκλονισμένος ήρωας μας  Ευαγόρας Παλλικαρίδης που κρύβονταν ως  καταζητούμενος στο σπίτι του Μαυρομάτη.

Ήταν η 21η Σεπτεμβρίου 1956 όταν η καταπακτή θα άνοιγε και θα περνούσαν στην αθανασία οι τρείς ήρωες μας Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ανδρέας Παναγίδης, και Στέλιος Μαυρομμάτης.

Θα ακολουθούσαν την μοίρα όσων πέθανα πριν από αυτούς για να ποτίσουν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας. Θα θυσιάζονταν για να γίνουν ο φάρος των επόμενων που θα πίστευαν στον σκοπό τους. Της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Ο σκοπός της θυσίας τους πραγματοποιήθηκε κατά το ήμισυ καθώς η Κύπρος ελευθερώθηκε άλλα δεν ενώθηκε με την Ελλαδα. Η θυσία τους όμως γράφτηκε στην ιστορία και είναι από αυτές που δεν ξεθωριάζουνε στον χρόνο. Είναι εκεί να τις διδασκόμαστε και να εμπνεόμαστε, όπως το έπραξαν άλλωστε και ήρωες της Τουρκικής επιβολής.


Ανδρέας Παναγίδης


image

Επιμέλεια: Στέλιος Τσιάρτας

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.