Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators) - Δακτυλογράφος Ειδήσεων

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

ΠτΔ: «Η Τουρκία θέλει την Κύπρο προτεκτοράτο»

Στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προσφώνησε στις 5.15 το απόγευμα ο ΠτΔ.

Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας, ότι με την αδιαλλαξία της και τους άνομους σχεδιασμούς της, να καταστήσει την Κύπρο δικό της προτεκτοράτο, οδήγησε σε αδιέξοδο τις προσπάθειες 2 χρόνων για λύση του Κυπριακού, που κορυφώθηκαν στο Κραν Μοντανά, εξαπέλυσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Ένα αδιέξοδο που αποδίδεται αποκλειστικά στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία, αντί να είναι θετικά διατεθειμένη για την εγκαθίδρυση ενός πραγματικά ανεξάρτητου, κυρίαρχου και φυσιολογικού κράτους, μέσω των προτάσεών της στόχευε στο να καταστήσει την Κύπρο σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο,» ανέφερε ο ΠτΔ.

Θέλοντας όπως σημείωσε να αποδείξει ότι, αυτό δεν είναι υπερβολή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε μία ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων από την διαπίστωση του ΓΓ στην Ν.Υ. στις 4 Ιουνίου, ότι χωρίς πρόοδο στο κεφάλιο της Ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν μπορεί να υπάρξει λύση του κυπριακού, μέχρι και το τελευταίο κρίσιμο δείπνο στο Κραν Μοντανά, κάνοντας ειδική αναφορά στο πλαίσιο Γκουντέρες.

 «Παρουσίασε μια σύνοψη έξι βασικών θεματικών, η οποία συνίσταντο αφενός στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων, και αφετέρου σε ζητήματα που σχετίζονται με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος.»

Η επίτευξη σύγκλισης στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπέδειξε ο πρόεδρος, θα οδηγούσε στην επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας. Σε αντίθεση όμως με τον ίδιο, που υπέβαλε ρεαλιστικές προτάσεις εντός του πλαισίου, η Τουρκία παρέμεινε αδιάλλακτη.

 «Η Τουρκία, υιοθετώντας μια άκαμπτη στάση, επέμεινε στα εξής: - Διατήρηση της Συνθήκης Εγγύησης και του δικαιώματος παρέμβασης, καθώς και μόνιμη παρουσία στρατευμάτων.»

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος έριξε στο γάντι στον Ταγίπ Ερντογάν, υποβάλλοντας του σειρά ερωτημάτων, σε σχέση με τα όσα ισχυρίστηκε χθες από τον ίδιο βήμα, ότι δηλαδή η αποτυχία στο Κραν Μοντανά οφείλεται στην ακατανόητη στάση της ε/κ πλευράς.

 « Είναι ακατανόητο να επιδιώκεται η δημιουργία ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, χωρίς ξένους εγγυητές, δικαιώματα παρέμβασης από τρίτη χώρα και απαλλαγμένο από την παρουσία στρατευμάτων κατοχής;

Είναι παράλογο να υποστηρίζεται η καθιέρωση ενός φυσιολογικού κράτους στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους πολίτες του, χωρίς εξωτερικές εξαρτήσεις;

Είναι αδικαιολόγητο ένα κράτος μέλος της ΕΕ να συμμετέχει λειτουργικά και αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων της Ένωσης;

Σε ποιο Σύνταγμα ομόσπονδου κράτους προβλέπεται ότι για κάθε απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο απαιτείται τουλάχιστον μία θετική ψηφοφορία από τα μέλη του κράτους; Όταν ειδικά ένα από τα μέλη της Ομοσπονδίας ελέγχεται από μια τρίτη χώρα;

Τέλος, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η επίτευξη λύσης βάσει των προτάσεων της Τουρκίας θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου κράτους;»

Σε σχέση με την επόμενη μέρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αν και δήλωσε έτοιμος για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων στην βάση του πλαισίου του ΓΓ και των ψηφισμάτων των Η.Ε., έθεσε προϋποθέσεις για την επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο.

 «Θα πρέπει να υπάρξει διεξοδική και σταθερή προετοιμασία και ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή τη φορά οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.»

Στο θέμα της Αμμοχώστου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή και τις μονομερείς ενέργειες των τούρκων, πρόταξε την προώθηση συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ειδικότερα την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Αυτό υπέδειξε, όπως και η αποτελεσματική συνεργασίας της Τουρκίας στο ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων θα άλλαζε το παιγνίδι και το κλίμα το κυπριακό.Κυριάκος Πομηλορίδης

ANT1 Newsroom