Πρωτομαγιάτικοι εορτασμοί (videos)

 

 

*Στο βίντεο παρακολουθείτε την καθιερωμένη πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΠΕΟ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί και στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

Με λαμπρότητα, τίμησε χθες βράδυ την Εργατική Πρωτομαγιά. Μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της ΣΕΚ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Νίκος Μωυσέως, ξεκαθάρισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να δεχτεί να επωμιστούν οι εργαζόμενοι νέα βάρη ούτε να οδηγηθούν σε νέες θυσίες. Δείτε το βίντεο:

Εκδήλωση για την πρωτομαγιά πραγματοποίησε και η ΔΕΟΚ, κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης, Διομήδης Διομήδους, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική. Δείτε σχετικά:

 

Νωρίτερα:

Υπό τη σκιάν  της οικονομικής κρίσης και με χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία τιμήθηκε σήμερα στην Κύπρο και στον υπόλοιπο κόσμο  η Εργατική Πρωτομαγιά. 

Σαν σήμερα το 1886 πραγματοποιήθηκε γενική απεργία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας. Από τότε η πρώτη του Μάη θεωρείται μέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργατών, και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο.

Στο οίκημα της ΠΕΟ πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της συντεχνίας παρουσία του Προέδρου της  Δημοκρατίας ενώ στη συνέχεια  έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αφανών ηρώων της εργατικής τάξης. Ακολούθως έγινε πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και Τουρκοκύπριοι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων για τη διατήρηση εργατικών δικαιωμάτων τα οποία κινδυνεύουν ένεκα της επίθεσης του παγκόσμιου μεγάλου κεφαλαίου .

 

"Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου", είπε "επανέρχονται σε αγώνες αφετηρίας ουσιαστικά, διότι οι εργασιακές σχέσεις ανά το παγκόσμιο, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, μας παίρνουν πίσω σχεδόν έναν αιώνα».

Άρα, πρόσθεσε, «εκείνο που χρειάζεται είναι συσπείρωση των εργαζομένων πάλι, για τη διατήρηση δικαιωμάτων τα οποία κινδυνεύουν ένεκα της επίθεσης του παγκόσμιου μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι η ουσία και το νόημα της ημέρας".

Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στη σημερινή εκδήλωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εκδήλωση είναι σημαδιακή και από την άποψη της διεκδίκησης των εργατικών δικαιωμάτων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και της από κοινού διεκδίκησης της ελευθερίας του νησιού μας, της απαλλαγής από την κατοχή, της απαλλαγής από τον εποικισμό, της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας και της αναγέννησης των κοινών αγώνων της εργατικής τάξης που έχουν αφετηρία τη δεκαετία του ‘40 και του ‘50».

 

 

Ο γγ της ΠΕΟ Πάμπος Κυρίτσης τόνισε ότι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κόσμο καθιστούν την επέτειο της εργατικής πρωτομαγιάς μέρα έκφρασης της διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων.

Σε ομιλία του ο κ. Κυρίτσης επισήμανε ότι η βίαιη προσαρμογή των οικονομιών της ευρωζώνης μέσα από τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της απόλυτης κυριαρχίας των αγορών αντί της άμβλυνσης των ανισοτήτων αναπαράγει σταθερά την Ευρώπη των πλούσιων και των φτωχών και εμπεδώνει την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Ο κ. Κυρίτσης επισήμανε ότι και στην Κύπρο υπάρχουν ακραιφνείς υπερασπιστές των νεοφιλελεύθερων συνταγών, που θεωρούν ότι η κρίση και κατά συνέπεια η ανασφάλεια και η αγωνία που βιώνουν οι εργαζόμενοι ως αποτέλεσμα της, προσφέρει ευκαιρία να επιβάλουν μέτρα και πολιτικές που να εξυπηρετούν άμεσα ή έμμεσα την οικονομική αριστοκρατία, πρόσθεσε πως είναι «αυτοί που χλευαστικά και αλαζονικά ισχυρίζονται ότι ο Χριστόφιας αποφασίζει την οικονομική πολιτική του κράτους πίνοντας καφέ με τους Συντεχνιακούς».

Ο κ. Κυρίτσης επέκρινε έντονα και τον απερχόμενο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, λέγοντας ότι συμμετείχε σε μια συγχορδία αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μαζί με την κερδοσκοπικής συμπεριφοράς των τραπεζών.

  Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της ΠΕΟ ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι οι αγώνες του κυπριακού εργατικού κινήματος είναι άρρηκτα δεμένοι με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος της Κύπρου. Ο κ. Κυπριανού, τόνισε ότι η πρωτομαγιά τιμάται σήμερα από όλους , από το ΑΚΕΛ στην πράξη, και από άλλους δυστυχώς μόνο στα λόγια. Ορισμένοι, πρόσθεσε εμφανίζονται υπερπτοστάτες των εργαζομένων αλλά δυστυχώς δεν τους αρμόζει αν αναλογιστεί κανείς τις πρόσφατες ενέργειές τους στη Βουλή, όπου σταύρωσαν κονδύλια για την υγεία, άφησαν απλήρωτους εργαζόμενους σ το ΡΙΚ, ενώ ετσιθελικά προσπαθούν να περάσουν επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

 

 

 

Στις χθεσινοβραδυνές εκδηλώσεις:

 

ΠΕΟ:  Κάποια κόμματα που παρεμποδίζουν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση

Από την ημέρα, δε λείπουν και οι μπηχτές, με την ΠΕΟ να αναφέρει σε διακήρυξη ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν στην εξουσία βρίσκονταν οι δυνάμεις που με κάθε ευκαιρία μειώνουν και απαξιώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα και θεωρούν την ΑΤΑ, τις συλλογικές συμβάσεις , τα όρια αφυπηρέτησης και τα δικαιώματα των εργαζομένων ως εμπόδια για την αγορά και τη λειτουργία του συστήματος. Η ΠΕΟ αναφέρεται επίσης σε κάποια κόμματα που παρεμποδίζουν και καταψηφίζουν όσα μέτρα προτείνει η κυβέρνηση όταν αυτά επιβαρύνουν τον πλούτο.

ΣΕΚ: Η εργατική τάξη πληρώνει το τίμημα

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως σε ομιλία στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της συντεχνίας στη Λευκωσία, τόνισε ότι η εργατική τάξη της Κύπρου καλείται μα πληρώσει το τίμημα των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέδειξε απαράδεκτη απάθεια, αδράνεια και πρωτοφανή ολιγωρία στη λήψη έγκαιρων και δραστικών μέτρων που θα θωράκιζαν την οικονομία. Η ανεργία είπε, εκτινάχθηκε στα ύψη, η πληθωρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία, η ακρίβεια κα ιη αισχροκέρδεια ανθούν, το κοινωνικό κράτος απειλείται και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται.

ΔΕΟΚ: Υφεσιακή η πολιτική που εφαρμόζεται

Ο Γ.Γ του ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, κάλεσε την Κυβέρνηση εδώ και τώρα να καθορίσει ξεκάθαρη πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης. «Η υφεσιακή πολιτική που εφαρμόζει, σε συνδυασμό με την εργοδότηση και εκμετάλλευση Ευρωπαίων εργαζομένων, οδηγεί χωρίς καμιά αμφιβολία σε δραματική αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Γ. Ομήρου: Δύσκολες οι στιγμές

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε   χαιρετισμό του στην  εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΟΚ δήλωσε ότι η φετινή εργατική πρωτομαγιά συμπίπτει με δύσκολες στιγμές και για τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, την Ευρώπη και την Κύπρο με την οικονομική κρίση να εξακολουθεί να πλήττει σοβαρά την κυπριακή οικονομία, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο και για τις επιχειρήσεις και το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα της ζωής κάθε νοικοκυριού».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί αποφάσεις και μέτρα τώρα, απαιτεί απόφαση για στροφή σε μια αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, απαιτεί απόφαση για δημοσιονομική εξυγίανση, με ήπια προσαρμογή και με προστασία στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, απαιτεί απόφαση για αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί αποφάσεις και μέτρα τώρα, απαιτεί απόφαση για στροφή σε μια αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, απαιτεί απόφαση για δημοσιονομική εξυγίανση, με ήπια προσαρμογή και με προστασία στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, απαιτεί απόφαση για αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών».

Υπ. Εργασίας: Στηρίζουμε την απασχόληση

Συμβολική μέρα για τους εργαζόμενους σ’ ολόκληρο τον κόσμο, χαρακτήρισε την εργατική Πρωτομαγιά η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σε χαιρετισμό της στην  πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΟΚ στη Λευκωσία, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα και ο κόσμος της εργασίας γενικότερα βρίσκονται μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με την ανεργία και τις συνθήκες απασχόλησης να αποτελούν σημαντικά προβλήματα σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δυστυχώς και στον τόπο μας», δήλωσε «λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας υπάρχει σημαντική αύξηση της ανεργίας» είπε, αναφέροντας ωστόσο πως το Υπουργείο Εργασίας σε πλήρη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους με συγκεκριμένες δράσεις στήριξε την απασχόληση».

 Τη βαθειά εκτίμησή τους στο εργαζόμενο κυπριακό λαό για την προσφορά του στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου εκφράζουν με ανακοινώσεις τα κόμματα με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ειδική αναφορά κάνουν στην οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και τονίζουν ότι επιβάλλεται η δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη

 


Ο πρόεδρος της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης ΝΤΕΒΙΣ, Μεχμέτ Σεϊς σε χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ανέφερε ότι οι  Κύπριοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επιλύσουν πολλά από τα προβλήματά τους και να επεκτείνουν τους ταξικούς τους αγώνες μόνο με τη λύση του Κυπριακού.

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι, ανέφερε, έχουν καθήκον να συνεχίσουν τον αγώνα για ειρήνη και επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια ορθή ταξική σκοπιά και όχι μέσα από προσωπικές και άλλες εθνικές αντιλήψεις.

Ο Πρόεδρος της ΝΤΕΒΙΣ είπε ακόμα πως διάγουμε μια περίοδο κατά την οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων δεν υπολογίζονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ενώ μια χούφτα πλουσίων αυξάνει τα κέρδη της δημιουργείται στρατός ανέργων, με την πείνα, την ανεργία και τη μετανάστευση να μεγαλώνουν σαν ανίατη ασθένεια. Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα για να αλλάξουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν ένα κόσμο χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση, πολέμους.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.