Δελφίνια και φάλαινες στις κυπριακές θάλασσες

Τέσσερα διαφορετικά είδη δελφινιών και ένα είδος φάλαινας, καταγράφηκαν στο θαλάσσιο χώρο της της Κύπρου.Το Τμήμα Αλιείας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της πολύμηνης έρευνας που έχει διενεργήσει καθώς και εντυπωσιακές εικόνες από τα δελφίνια και τις φάλαινες που εντοπίστηκαν


Οι εικόνες εντυπωσιακές. Πρόκειται για δελφίνια και φάλαινες που εντοπίστηκαν στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου στο πλαίσιεπιστημονικής έρευνας που πραγματοποίησε το τμήμα Αλιείας.


Δέκα επιστήμονες αλλά και λειτουργοί του τμήματος Αλιείας, με τη βοήθεια ειδικού σκάφους και εξοπλισμού κατέγραφαν επι μήνες τις κινήσεις των δελφινιών και φαλαινών στο θαλάσσιο χώρο δυτικά και νότια της Κύπρου, σε απόσταση πεντήντα ναυτικών μιλίων από την ακτή.


Τα είδη που εντοπίστηκαν είναι:

-Φάλαινα φυσητήρας 
-Ζωνοδέλφινο 
-Σταχτοδέλφινο 
Στενόρυγχο δελφίνι και 
-Ρινοδέλφινο 


Σύμφωνα με την διευθύντρια του τμήματος Αλιείας και θαλασσιων ερευνών Μαρίνα Αργυρού, μέχρι σήμερα από τα στοιχεία που έχει το τμήμα αλιείας είχαμε αναφορές μόνο για το ρινοδέφλινο, και περιστασιακά για το ζωνοδέλφινο. Για τα άλλα είδη είχαμε αναφορές αλλά όχι επίσημη έρευνα. Αυτά τα είδη φαίνεται να είναι θαμώνες των θαλάσσιων νερών της Κύπρου, εξήγησε. 

Καταγραφές έγιναν τον Αύγουστο και Οκτώβριο του 2016 και τον Μάιο του 2017 και πρόκειται για την πρώτη έρευνα που γίνεται εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία για να αξιολογηθεί, κατά πόσο αυτά τα είδη υπάρχουν στα βαθύτερα νερά, τι είδη υπάρχουν στα βαθύτερα νερά και με τη γνώση αυτή, να υπάρξει καλύτερη γνώση για την προστασία τους και για διάφορες υποχρεώσεις που εχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως σε δυο μήνες.

d2

d3

d4

ANT1 Newsroom

Σάββια Σιάτη

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.