Τ/κ κονδύλια στην Ε.Ε

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, απέρριψε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, αίτημα του Προέδρου Χριστόφια για μετακίνηση των κονδυλίων που αφορούν τους Τουρκοκυπρίους, από την προενταξιακή βοήθεια, στην πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν επιστολές και ο κ. Μπαρόσο διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στο κόστος επίλυσης του Κυπριακού και ότι το νέο "Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο" θα προσαρμοστεί ανάλογα, δίνοντας θετικό στίγμα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το αίτημα υποβλήθηκε πριν από πέντε μήνες, δια επιστολής του Προέδρου Χριστόφια, στις 25 Νοεμβρίου 2011.

Στην επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα αφορά κράτος-μέλος, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, και όχι μια υποψήφια χώρα.

Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ορθώς, ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν θα έπρεπε να παρέχεται στη βάση των προενταξιακών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής Συνοχής.

 Ο κ. Χριστόφιας πρότεινε μάλιστα στον κ. Μπαρόσο την αποστολή «ομάδας ειδικών» τεχνοκρατών από την Κύπρο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σε βάθος το θέμα και για να τροχιοδρομηθούν οι αλλαγές που ζήτησε η Λευκωσία.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε απαντητική επιστολή στις 20 Δεκεμβρίου 2011, απορρίπτοντας ουσιαστικά το αίτημα Χριστόφια.

 Ο κ. Μπαρόσο απάντησε με κομψό τρόπο προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι ενδεχόμενη ικανοποίηση του αιτήματος του, θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα εκ μέρους της Κομισιόν, δεδομένων των συνεχιζόμενων προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Από την ανταλλαγή επιστολών των δύο ανδρών προκύπτει πάντως και ένα θετικό στοιχείο για την περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού. Στη δική του επιστολή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλει στο κόστος επανένωσης της Κύπρου.

 Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο απάντησε θετικά, επικαλούμενος τις προτάσεις της Κομισιόν επί του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, για τα έτη 2014-2020.

 Στο άρθρο 11 των προτάσεων αυτών, η Κομισιόν εισηγείται όπως ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμοστεί αναλόγως σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, συμβάλλοντας στην επανένωση της Κύπρου, εισήγηση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής των Βρυξελλών και υπήρχε και στο προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.