Είκοσι χιλιάδες πολίτες στην Κύπρο πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια

Είκοσι χιλιάδες Κύπριοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται κάθε χρόνο κατά τρεις χιλιάδες, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται πως οι ασθενείς φθάνουν τα 15 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε, με αφορμή την έναρξη από την καρδιολογική εταιρεία Κύπρου με την στήριξη της Novartis Pharma Services Κύπρου, εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την καρδιακή ανεπάρκειας, ένα στα πέντε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών θα εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία σήμερα αποτελεί τον υπ αριθμό έναν λόγο νοσηλείας στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

 «Λιγότεροι από ένας στους δέκα ανθρώπους μπορούν να αναγνωρίσουν τα τρία συνήθη συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας όπως η σοβαρή δύσπνοια το οίδημα στους αστραγάλους ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκολία στην κίνηση,» ανέφερε ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος ΠΙΣ.

Ο Δρ Γιώργος Γεωργίου, πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου δήλωσε πως «τα κυριότερα αίτια τα οποία οδηγούν στην καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αρτηριακή υπέρταση η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου βαλβιδοπάθίες»

Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας τον οποίο εκπροσώπησε η γενική διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη.

 «Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας λόγω αυτής της συνεχούς αύξησης του αριθμού των ασθενών,» Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπ. Υγείας.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενημέρωση από καρδιολόγους σε ειδικά περίπτερα που θα στηθούν το ερχόμενο Σάββατο στην πλατεία Φανερωμένης, διάλεξη στο προεδρικό μέγαρο και ποδηλασία στη Λεμεσό.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.