Παυλόπουλος - Αναστασιάδης προέταξαν μήνυμα για ανάγκη Εθνικής ενότητας

Την άριστη συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας, υπογράμμισαν οι πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος Παυλόπουλος, αμέσως μετά την άφιξη του στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Μήνυμα ενότητας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος βρίσκεται από το μεσημέρι στην Κύπρο.

Τον κύριο Παυλόπουλο υποδέχτηκε στο προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την άψογη και άριστη συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού.

Όπως είπε ο κύριος Παυλόπουλος «Ο Πρόεδρος έχει αυτή την ευθύνη και αυτή την τιμή όλοι οι υπόλοιποι του συμπαριστάμεθα, και του συμπαριστάμεθα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη αυτό για να πάψουν να υπάρχουν οποιεσδήποτε σπερμολογίες, οι οποίες, το τονίζω, πέραν του ότι απέχουν πόρρω της αληθείας, βλάπτουν την εθνική μας υπόθεση.»

Χωρίς ενότητα και στόχους, δεν επιτυγχάνονται αυτά που δικαιούται ένας λαός, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Υποδεχόμενος τον έλληνα ομόλογο του. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ελλάδα και την ηγεσία της χώρας για την αμέριστη και ανιδιοτελή συμπαράσταση στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και απαλλαγή από την κατοχή.

«Όπως πολλές φορές έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε, αλλά και να διαβουλευτούμε, αυτό που είναι κοινή επιδίωξη είναι να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να μην μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ και την ίδια ώρα να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς την ανάγκη να έχουμε την όποια τρίτη χώρα ως εγγυήτρια ή να παραμένουν στρατεύματα της οποιαδήποτε χώρας για την προστασία τάχα της μιας ή της άλλης κοινότητας» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου, υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα και την αντίστοιχη κυριαρχία των καρτών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης. Και πρόσθεσε κατηγορηματικά ότι την περίοδο που διανύουμε δεν χωρούν υπεκφυγές και η Τουρκία θα πρέπει να δείξει εάν είναι ειλικρινής.

«Πρέπει λοιπόν να μας πει η Τουρκία, να πουν οι Τουρκοκύπριοι, τη λύση τη θέλουμε; Εάν τη θέλουμε δεν μπορεί παρά να είναι πάνω σ` αυτή τη βάση. Σε σχέση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις δεν μπορούν υπάρξουν, όλα αυτά είναι εντελώς αναχρονιστικά, απαράδεκτα από πλευράς ΕΕ γιατί δημιουργούν και επικίνδυνα προηγούμενα, όπως όλοι γνωρίζουμε.» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, έστειλε επίσης μήνυμα στην τουρκική πλευρά. Την κάλεσε να συνειδητοποιήσει ότι με την επανάληψη απαράδεκτων θέσεων , δεν μπορεί να επιτευχθεί ο κοινά αποδεκτός συμβιβασμός.


«Επιτέλους η Τουρκία να εκθέσει τις θέσεις της σε όλα συνολικά τα κεφάλαια, και μιλώ περισσότερο η τ/κ πλευρά αλλά και η Τουρκία στα κεφάλαια που άπτονται και αφορούν τη δική της παρέμβαση, στα όσα η απαράδεκτη κατάσταση επιβεβαιώνει, δηλαδή ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά και στην ενθάρρυνση και στήριξη της Τ/κ κοινότητας στο να αντιληφθεί επιτέλους ότι είναι μέσα από τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημιουργίας μιας σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον.» είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, αλλά και για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη.

Ο πρόεδρος Παυλόπουλος, βρίσκεται στην Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με σκοπό να παραστεί σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Μάριος Αδάμου

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.