Ανοιχτό το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης

 

 

Στον αστερισμό της σύγκλησης ή όχι πολυμερούς διάσκεψης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κινούνται ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά. Από πλευράς του ο Μπαν Γκι Μουν, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του.

Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών για σύντομη επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να επεισέρχεται σε λεπτομέρειες, επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν.

Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέσβη, Νίκου Αιμιλίου δεν έδωσε στίγμα των προθέσεων του.

Από πλευράς του ο κύριος Αιμιλίου ευχαρίστησε τον κύριο Μπαν για τις άοκνες προσπάθειες του για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ενοχλημένος από το «όχι» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμου, σε πολυμερή διάσκεψη επιχείρησε με νέες αβάσιμες καταγγελίες να βάλει «πίεση» στο Γενικό Γραμματέα.

Και αυτά στον απόηχο των πληροφοριών για μεθοδεύσεις της Βρετανίας για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί αντιμετώπισης των όποιων μεθοδεύσεων δεν έπεισαν τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη.

Χαιρέτισε τέλος τη θέση αρχών όπως την χαρακτήρισε, της Ρωσικής Ομοσπονδίας η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Νωρίτερα:

Το ζωηρό ενδιαφέρον του ιδίου και του διεθνούς οργανισμού για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της, επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, παραλαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια του νέου Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου.

Ο κ. Μπαν ανέφερε ακόμη ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Κύπρο, ως κράτος μέλος του ΟΗΕ, για κοινή αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή μέχρι την εξάλειψη της φτώχειας και τη τήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του, ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος μετέφερε στο Γενικό Γραμματέα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού εγκάρδιες ευχές και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τις ακούραστες και πολύχρονες προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού αλλά και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα προσωπικά για εξεύρεση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Ενημέρωσε επίσης σε συντομία τον Γενικό Γραμματέα για τις θέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.