Σε εφαρμογή το Σχέδιο Β των Τούρκων για το Κυπριακό

 

  

Σχέδιο Β για αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα αν αποτύχουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό αρχίζει να εφαρμόζει κατ’ εντολήν της Άγκυρας ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος έκανε αρχή με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης εκμεταλλευόμενος ότι ο Γενικός Γραμματέας, κύριος Ιχσάνογλου, είναι τουρκικής καταγωγής.
Τί ζήτησε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης ο Ντερβίς Ερογλου και ποια η αντίδραση της Λευκωσίας

 

Σε έντονα διαβήματα θα προχωρήσει η Λευκωσία για να αποτρέψει τους σχεδιασμούς του ψευδοκράτους για απόκτηση καθεστώτος μόνιμης αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Πρόκειται για μεθοδεύσεις που, από ότι φαίνεται, από κοινού υλοποιούν Τουρκία και ψευδοκράτος υπό μορφή εκβιασμού για διεθνή αναγνώριση του κατοχικού καθεστωτος αν δεν καταλήξουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η Ιουλίου.

Ο Ντερβίς Ερογλου συναντήθηκε χθες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Τούρκο Εκλεμεντίν Ιχσάνογλου και έθεσε εκ νέου εκβιαστικά διλλήματα.

Ο Τούρκος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής διάσκεψης είπε ότι του έγινε πρόταση για άνοιγμα μόνιμης αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους με το στάτους του παρατηρητή, ''στη δομή του Οργανισμού''. Είπε επίσης ότι αυτή την πρόταση ο ίδιος την βλέπει θετικά, και ότι στο επίπεδο του οικοδεσπότη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, οι εργασίες έχουν αρχίσει.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, σχολιάζοντας το θέμα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι το ζήτημα θα διερευνηθεί και πρόσθεσε ότι αν αληθεύουν οι δηλώσεις του κυρίου Ιχσάνογλου πρόκειται για τουρκική κίνηση η οποία φανερώνει ότι η Άγκυρα έχει ήδη αρχίσει εκστρατεία για Σχέδιο Β στο Κυπριακό με στόχο τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η κυρία Μαρκουλλή αναφέρθηκε και στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Όπως είπε, ο Εκλεμεντίν Ιχσάνογλου είναι τουρκικής καταγωγής και έχει από καιρό χάσει την αξιοπιστία του και την αντικειμενικότητά του, προωθώντας την τουρκική πολιτική εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. 

Νωρίτερα: 
Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με αναφορές του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), Τούρκο, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Έρογλου, περί ανοίγματος μόνιμης αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στον ΟΙΔ.

Ο ΓΓ του ΟΙΔ είπε ότι έγινε πρόταση για άνοιγμα μόνιμης αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους με το στάτους του παρατηρητή, ''στη δομή του Οργανισμού'' και αυτή την πρόταση που θα βοηθήσει στη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ του ψευδοκράτους και του ΟΙΔ ο ίδιος την βλέπει θετικά και στο επίπεδο του οικοδεσπότη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, οι εργασίες έχουν αρχίσει.

Σύμφωνα πάντως με τα τ/κ ΜΜΕ, ο Ντερβίς Έρογλου δεν αναφέρθηκε σε τέτοια πρόταση, αλλά έκανε πολλές αναφορές στο θέμα της άρσης των ''εμπάργκο''. 

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι αναμένει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα καλέσει πολυμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι οι Ε/κ επέμεναν σε λύση κυπριακής ιδιοκτησίας και εδώ και τέσσερα χρόνια που συνεχίζονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ ''δεν μπορέσαμε να βρούμε μια κυπριακή λύση''.

 

Σε εφαρμογή το σχέδιο Β' της Τουρκίας, προειδοποιεί η Υπουργός Εξωτερικών 

 

«Το ζήτημα θα διερευνηθεί», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή, κληθείσα να σχολιάσει αίτημα του ψευδοκράτους να του δοθεί καθεστώς μόνιμης αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι έδωσε ήδη οδηγίες να διερευνηθεί το ζήτημα που προέκυψε με το αίτημα αυτό του ψευδοκράτους.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι αν επαληθευθούν οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΙΣ, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, τότε σημαίνει ότι ''η Τουρκία, γιατί πρόκειται για τουρκική κίνηση και όχι μόνο του ψευδοκράτους, έχει αρχίσει ήδη την εκστρατεία της για σχέδιο Β'', αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

Αν έχουν γίνει τέτοιες δηλώσεις, είπε η Υπουργός Εξωτερικών, τότε είναι καταδικαστέες και ασφαλώς θα γίνουν έντονα διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και σε όλα τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ''περιλαμβανομένου και του Προέδρου του Οργανισμού, του Καζακστάν, το οποίο επισκέφθηκα προ τριών ημερών''.Διαβήματα επίσης θα γίνουν και στην ΕΕ, πρόσθεσε. 

Η κ. Μαρκουλλή υπενθύμισε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (1983) και 550 (1984) έχουν καταδικάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και έχουν καλέσει όλα τα κράτη- μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την αποσχιστική οντότητα. 

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ο ΓΓ του ΟΙΣ είναι τουρκικής καταγωγής και ''έχει από καιρό χάσει την αξιοπιστία του και την αντικειμενικότητά του, προωθώντας την τουρκική πολιτική εντός του ΟΙΣ''. 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.