7 Απριλίου. Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 

 

Στους ηλικιωμένους και με σύνθημα «Η καλή υγεία προσθέτει ποιότητα στα γηρατειά», είναι αφιερωμένη φέτος η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), σύντομα ο κόσμος θα έχει περισσότερους ηλικιωμένους από παιδιά και περισσότερους ανθρώπους σε πολύ προχωρημένη ηλικία απ' ό,τι ποτέ στο παρελθόν.

Σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ηλικία 60 ετών και άνω είναι διπλάσιος σε σχέση με το 1980. Έως το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν ηλικία 80 ετών σχεδόν θα τετραπλασιαστεί, φθάνοντας τα 395 εκατομμύρια, ενώ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ο αριθμός των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται στις 7 Απριλίου, ημερομηνία ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), το 1948. Το φετινό θέμα «Η καλή υγεία προσθέτει ποιότητα στα γηρατειά», επικεντρώνεται στο πώς η καλή υγεία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζουν πλήρη και παραγωγική ζωή και να αποτελούν πηγή προσφοράς για την οικογένεια και την κοινότητά τους.

Αυτό που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι είναι σεβασμός και αγάπη. Σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες, τους ηλικιωμένους τούς σέβονται ως «μεγαλύτερους».

Σε άλλες κοινωνίες, όμως, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, οι ηλικιωμένοι μπορεί να αντιμετωπίζονται με λιγότερο σεβασμό. Η περιθωριοποίηση μπορεί να γίνεται είτε με δομικό τρόπο, για παράδειγμα μέσω των ορίων ηλικίας αναγκαστικής συνταξιοδότησης, είτε με άτυπο, παραδείγματος χάριν όταν οι ηλικιωμένοι θεωρούνται λιγότερο δραστήριοι. Οι στάσεις αυτές είναι αποτελέσματα των στερεοτύπων και των διακρίσεων ανθρώπων ή και ομάδων εξαιτίας της ηλικίας τους. Τέτοιες στάσεις ενδεχομένως παρουσιάζουν τους ηλικιωμένους ως εύθραυστους, ως «ληγμένα» προϊόντα, ως ανίκανους προς εργασία, ως σωματικά αδύναμους, ως διανοητικά αργούς, ως ανάπηρους ή άτομα χρήζοντα βοηθείας. Η συμπεριφορά αυτή λειτουργεί ως κοινωνικός διαχωρισμός μεταξύ νέων και γέρων.

 

 Εκδηλώσεις στην Κύπρο για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας υγείας, ο τομέας Νοσηλευτικής Τραύματος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιεί εκδηλώσεις σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου με κύριο σύνθημα «Ελέγχω την υγεία μου, μαθαίνω πρώτες βοήθειες, στηρίζω τον ελληνικό λαό».

Σε όλες τις πόλεις έχουν στηθεί περίπτερα που στελεχώνονται εθελοντικά από νοσηλευτές και πληρώματα ασθενοφόρων, με κύρια αποστολή τον έλεγχο υγείας (λήψη αρτηριακής πίεσης, μέτρηση σακχάρου) την ενημέρωση του κοινού για θέματα υγείας καθώς και την επίδειξη βασικών πρώτων βοηθειών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης γίνονται δεκτές εισφορές οι οποίες θα διατεθούν για υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Ελλάδος (ΕΚΑΒ).

Η εκδήλωση άρχισε στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα. Στην Πάφο το περίπτερο λειτουργεί στην είσοδο του λιμανιού, κοντά στο κάστρο.

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.