Συμβουλές για οδήγηση σε συνθήκες χιονόπτωσης

Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION είναι σε πλήρη επιφυλακή για την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες.

Επειδή ως λαός είμαστε σχετικά άπειροι στην οδήγηση στο χιόνι, χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, συνεχίζει και προσθέτει ότι σν δεν χρειάζεται να πάμε κάπου ας μην χρησιμοποιήσουμε το οδικό δίκτυο.

 • Για οδήγηση στο χιόνι η μπαταρία του αυτοκινήτου πρέπει να έχει αρκετή ισχύ. Η εκκίνηση του κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι δύσκολη, ενώ το όχημα έχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.
 • Συμβουλευτείτε, σημειώνει, τις οδηγίες των κατασκευαστών για τα ελαστικά. Τα ελαστικά για καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές από τον κατασκευαστή τους.
 • Ελέγξτε τα φρένα του αυτοκινήτου σας. Η απόσταση φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές μεγαλύτερη από ό,τι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Μην αναπτύσσετε ταχύτητα.
 • Κρατήστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας και προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.
 • Έχετε μαζί σας εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Αλυσίδες, φανάρι, μια κουβέρτα, ένα φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.
 • Ελέγξτε τη θέρμανση του οχήματος σας. Θα μπορείτε να ταξιδεύετε σε ζεστό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα τα τζάμια του οχήματος σας θα παραμένουν καθαρά από τους ατμούς.
 • Φροντίστε το όχημα σας να είναι γεμάτο με καύσιμα, όταν θα μετακινηθείτε σε χιονισμένες περιοχές για κάθε ενδεχόμενο.
 • Αν χρειαστεί να βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες, θυμηθείτε, προσθέτει, ότι οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς,μετά από λίγα μέτρα κίνησης, τις ξανατεντώνουμε, και όταν έχουμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα πρέπει να είναι αυτή που αναφέρει ο κατασκευαστής.
 • Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι.
 • Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και τα τζάμια σας καθαρά.
 • Εάν θα αλλάξετε κατεύθυνση, οι χειρισμοί σας πρέπει να είναι αργοί και προσεκτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι εξαιρετικά ομαλή. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές «ήπια» και προσοχή στο φρένο.
 • Oταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά της ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.
 • Στην περίπτωση που παγιδευτείτε με το όχημα σας στο χιόνι μην πανικοβληθείτε. Κρατήστε τον κινητήρα του οχήματος σας αναμμένο για να παρέχετε θερμότητα στο εσωτερικό του οχήματος. Εάν και εφόσον γνωρίζετε ένα κοντινό σημείο που είναι πιο ασφαλισμένο κατευθυνθείτε πεζοί στο σημείο το γρηγορότερο. Εάν δεν έχει σημείο που μπορείτε να πάτε, τότε καλέστε με το κινητό σας τηλέφωνο το 112 και εξηγήστε τους την κατάσταση.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...