Ακιντζί: Επαρκής πρόοδος στα 4 κεφάλαια - Θέλει πενταμερή με την κατάθεση χάρτη & σύντομα

Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη θα λάβει υπόψη το στόχο του 2016, δήλωσε κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και σημείωσε πως ο χάρτης θα έρθει όταν υπάρξει κατάληξη στα κριτήρια.

Επιμένει ο Μουσταφά ο Ακιντζί, στην σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης, μετά από συμφωνία στα κριτήρια και την κατάθεση χάρτη επί του εδαφικού.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ελβετία και σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε λόγο, για κοινή αντίληψη ότι η ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη θα λάβει υπόψη το στόχο για τη λύση εντός του 2016 και σημείωσε πως ο χάρτης θα έρθει όταν υπάρξει κατάληξη στα κριτήρια.

«Καθώς η διαδικασία προχωρά προς το τέλος της και υπάρχει επαρκής πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια και λαμβάνοντας υπόψη το στόχο για το τέλος του 2016, συζητούνται τα κριτήρια του εδαφικού. Αν υπάρξει συμφωνία σε αυτά, τότε χάρτης θα έρθει στην ατζέντα με παράλληλο καθορισμό ημερομηνίας για πενταμερή διάσκεψη.» είπε ο Ακιντζί.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν ανέφερε ότι ήταν παραγωγικές, χαρακτηρίζοντας άδικη και απαισιόδοξη τυχόν προσέγγιση, ότι η δουλειά που έγινε ήταν αναποτελεσματική.

Πρόσθεσε ότι «Τις πρώτες 2 μέρες των συνομιλιών, εργαστήκαμε πάνω στα 4 κεφάλαια και τις άλλες δύο ημέρες, σε συγκεκριμένα στοιχεία του εδαφικού. Έγινε ανταλλαγή απόψεων (brainstorming), πάνω σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Όλα τα κεφάλαια βρίσκονταν στο τραπέζι.»

Ο Μουσταφά Ακκιντζί, ευχήθηκε η συνέχεια των συζητήσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Ελβετία να έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα.

«Μακάρι και οι επόμενες συζητήσεις στην Ελβετία να φέρουν περισσότερα αποτελέσματα και σε μερικές εβδομάδες μετά την Ελβετία, να συγκληθεί μια πενταμερής διάσκεψη για να ολοκληρωθούν τα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων ώστε να έρθουν τα καλά νέα για την αρχή μιας νέας περιόδου στην Κύπρο.» δήλωσε.

Είπε επίσης πως η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια με καλή θέληση και εξέφρασε την ευχή το ίδιο να πράξει και η ε/κ πλευρά, ώστε όπως είπε, να καταφέρουν να αλλάξουν τη μοίρα της Κύπρου.
Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.