Καταλύτης των εξελίξεων το Κέντρο

 

Στη σύσταση συντονιστικού οργάνου με αποστολή τη διαμόρφωση προγραμματικής διακήρυξης ενόψει των προεδρικών εκλογών, προχωρούν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου: ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι.

Οι ηγεσίες των τεσσάρων κομμάτων, στην πρώτη κοινή συνάντηση τους, στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, αποφάσισαν παράλληλα την επεξεργασία σε δεύτερο χρόνο ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης και ακολούθως, στις αρχές Μαΐου την αναζήτηση του κοινού υποψηφίου, ο οποίος θα ηγηθεί και της προσπάθειας στις εκλογές του 2013.

Παρά ωστόσο το πανηγυρικό τόνο, που επιχειρήθηκε να δοθεί στην απόφαση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν κράτησε και πάλι ανοιχτό, τουλάχιστον για το κόμμα του, το παράθυρο συνεργασίας τόσο με τον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και με το ΑΚΕΛ.

«Εμείς ούτε προαποκλείσαμε, ούτε κλείσαμε πόρτες ποτέ σε κανένα. Μακάρι να υπάρχει βούληση και από άλλους να συζητήσουν μαζί μας στη βάση όλων αυτών που έχουμε πει. Eίναι καλοδεχούμενες οι όποιες πρωτοβουλίες τους ή η διάθεσή τους να κοπιάσουν να μπουν σε διάλογο μαζί μας»

Aκρως εποικοδομητική και επωφελή, χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος τους ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, καθώς όπως υποστήριξε μπήκαν οι βάσεις για συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου. «Oι πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου δεσμεύτηκαν σήμερα ότι θα προχωρήσουν με αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση να ανταποκριθούν στην ευθύνη αυτής της ιστορικής πρόκλησης να δώσουν με ρεαλισμό, με βαθύτατο πατριωτισμό και σωφροσύνη απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα ενώπιων του ο κυπριακός λαός.»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις αρχές Μαΐου θα βρεθεί και ο υποψήφιος νίκης, κατά την έκφραση του. «Ο ενδιάμεσος χώρος θεωρώ ότι έχει ήδη αποφασίσει ότι επειδή έχει τη δυνατότητα και την αξιοπιστία και την υποχρέωση θα δώσει μιαν τρίτη επιλογή, έναν τρίτο δρόμο στον κυπριακό λαό, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές σύγχρονες ευρωπαϊκές ανάγκες της Κύπρου.»

Αισιόδοξη για την επιτυχία του εγχειρήματος δήλωσε και η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου."Είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως ο ενδιάμεσος χώρος και οι Οικολόγοι μπορούσαν να δώσουν μιαν εναλλακτική σύγχρονη πρόταση διακυβέρνησης του τόπου. Είμαστε ευχαριστημένοι σήμερα γιατί φαίνεται ότι κάναμε ένα βήμα μπροστά και αυτή η προσπάθεια αρχίζει να τροχοδρομείται".

Στην προγραμματική διακήρυξη θα αποτυπώνονται οι θέσεις και οι ανησυχίες των τεσσάρων κομμάτων, στο Κυπριακό, την Οικονομία, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, το ενεργειακό και τα άλλα μεγάλα ζητήματα του τόπου.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.