Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η σύνθεση των Επιτροπών

Επικύρωσε η ολομέλεια της βουλής τις συνθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών τους γραμματείς και τους κοσμήτορες. Θέμα χρόνου είναι η έναρξη του κοινοβουλευτικού έργου.

*Φωτογραφίες: Aνδρέας Μανώλη

Μισή ώρα κράτησε η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής υπό την προεδρία του Δημήτρη Συλλούρη. Το σώμα ενέκρινε τους δύο γραμματείς και τον κοσμήτορα. 

Γραμματείς ορίστηκαν από τον δημοκρατικό Συναγερμό η Αννίτα Δημητρίου και από το ΑΚΕΛ ο Κώστας Κώστα και κοσμήτορας από το ΔΗΚΟ ο Χρίστος Ορφανίδης. Και ακολούθως προχώρησε στην έγκριση της σύνθεσης των κοινοβουλευτικών επιτροπών τους προέδρους και τους αντιπροέδρους έτσι όπως είχαν οριστικοποιηθεί το πρωί από την σύσκεψη των αρχηγών. 
Ο πρόεδρος του σώματος ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι η συζήτηση και ο διαμοιρασμός των προεδρείων έγινε μέσα σε κλήμα συναίνεσης και αλληλοκατανόησης. Επίσης η ολομέλεια ενέκρινε και την σύσταση τριών ad hoc επιτροπών για την τήρηση του κανονισμού της βουλής, για το πόθεν έσχες και για την αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του κανονισμού της βουλής. Για την αναθεώρηση του κανονισμού θα πρέπει να εγκριθούν σχετική κανονισμοί και να λειτουργήσει ταμείο στο οποίο θα κατατίθενται τα ποσά που θα αποκόπτονται από τις απολαβές των βουλευτών ανάλογα με τις απουσίες τους. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των τριών μεγάλων κομμάτων αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν μόνο τα κόμματα με περισσότερους από 7 βουλευτές. 
Του ΔΗΣΥ είναι οι Νίκος Τορναρίτης και αναπληρωτής ο Ευθύμιος Δίπλαρος.Του ΑΚΕΛ ο Γιώργος Λουκαίδης και αναπληρωτής ο Στέφανος Στεφάνου και του ΔΗΚΟ η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση. Το πρωί ο πρόεδρος των οικολόγων Γιώργος Περδίκης είχε εξαπολύσει έντονα παράπονα κατά του Δημοκρατικού συναγερμού διότι η σύσκεψη είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του ως μέλος της επιτροπής οικονομικών μόνο για δυόμιση χρόνια και ακολούθως θα συμμετέχει βουλευτής της αλληλεγγύης. Για να του απαντήσει το απόγευμα ο Νίκος Τορναρίτης ότι καταβλήθηκε προσπάθεια συναίνεσης ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα και πως ο ΔΗΣΥ υποχώρησε σε πολλές περιπτώσεις ώστε να αρχίσει η βουλή να εργάζεται με τους καλύτερους οιωνούς.Νωρίτερα


Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Συλλούρης διόρισε τους Γραμματείς και τον Κοσμήτορα της Βουλής και έθεσε ενώπιον της Βουλής προς έγκριση τις συνθέσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ως αυτές συμφωνήθηκαν στις προηγηθείσες συνεδρίες της Επιτροπής Επιλογής με εκπροσώπους των κομμάτων.

Χωρίς την όποια ένσταση Γραμματείς της Ολομέλειας της Βουλής είναι η Αννίτα Δημητρίου ΔΗΣΥ, Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ με κοσμήτορα τον Χρίστο Ορφανίδη του ΔΗΚΟ.

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης με Αναπληρωτή τον Ευθύμιο Δίπλαρο, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ο Γιώργος Λουκαϊδης και του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Επιτροπή Επιλογής Πρόεδρος Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ex officio, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Τορναρίτης, Ευθύμιος Δίπλαρος, Άντρος Κυπριανού, Γιώργος Λουκαϊδης, Στέφανος Στεφάνου, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας καταλαμβάνει η ΕΔΕΚ και ο Πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ Αναπληρωτής Πρόεδρος θα είναι ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών αναλαμβάνει η Στέλλα Κυριακίδου του ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο Μαριέλλα Αριστείδου.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων αναλαμβάνει ο Αντρέας Καυκαλιάς του ΑΚΕΛ με Αναπληρωτή Πρόεδρο το Βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γεωργάλλα.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναλαμβάνει τα πρώτα 2,5 χρόνια ο Άγγελος Βότσης με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Μαρίνο Μουσιούττα και για τα επόμενα δυόμισι Πρόεδρος θα είναι ο Ανδρέας Κυπριανού με Αναπληρωτή που θα οριστεί αργότερα από το ΔΗΣΥ.Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Νίκο Τορναρίτη του ΔΗΣΥ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει στο ΑΚΕΛ στον Αντρέα Φακοντή με Αναπληρωτή Πρόεδρο την Σκεύη Κουκουμά.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών αναλαμβάνει η Ελένη Μαύρου με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Γιώργο Γεωργίου του ΑΚΕΛ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως ανατέθηκε στον Ζαχαρία Ζαχαρίου του ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο, τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ανέλαβε ο Γιώργος Γεωργίου του ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Δημήτρη Δημητρίου του ΔΗΣΥ.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού αναλαμβάνει τα πρώτα δυόμισι χρόνια ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Μάριο Μαρίδη και τα επόμενα δυόμιση χρόνια ο Άγγελος Βότσης με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Μαρίνο Μουσιούτα του ΔΗΚΟ.

Της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού θα προεδρεύει ο Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Γιώργο Κάρουλλα.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών αναλαμβάνει ο Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ με Αναπληρωτή Πρόεδρο την Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι ο Αδάμος Αδάμου, με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων Αναπληρωτή Πρόεδρο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων - Παθόντων παραμένει υπό την προεδρία της Σκεύης Κουκουμά του ΑΚΕΛ με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Στέφανο Στεφάνου.

Της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων θα προεδρεύει ο Γιώργος Προκοπίου του ΔΗΚΟ με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη του ιδίου κόμματος.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας παραμένει στο ΔΗΣΥ και τον Κώστα Κωνσταντίνου, ενώ Αναπληρωτής Πρόεδρος θα είναι ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Την Ad Hoc Επιτροπή για την τήρηση του κανονισμού απαρτίζουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης και η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η Ειδική Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες συνίσταται από τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ως τακτικά μέλη και ως Αναπληρωματικά μέλη την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Η Ad Hoc Επιτροπή για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής συνίσταται από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Μάριο Μαυρίδη του ΔΗΣΥ, τον Γιώργο Λουκαϊδη του ΑΚΕΛ, τον Μαρίνο Μουσιούτα, τον Κωστή Ευσταθίου, την Άννα Θεολόγου, τον Μιχάλη Γεωργάλλα, τον Γιώργο Περδίκη και τον Λίνο Παπαγιάννη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε από το βήμα της προεδρίας της συναντίληψη που επικράτησε κατά τις συνεδρίες της Επιτροπής Επιλογής με τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να υπάρξει κατάληξη στις συνθέσεις των Επιτροπών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διάθεση για σύνθεση των μεγάλων κομμάτων, χωρίς όπως ανέφερε να παραγνωρίζεται η συνεργασία των μικροτέρων και των νέων εν Βουλή κομμάτων. Πρόσθεσε πως παρά τις όποιες εντάσεις επικράτησε το πνεύμα της συνεργασίας και της σύνθεσης αναφέροντας πως οτιδήποτε άλλο έχει μεταδοθεί από τα ΜΜΕ στερείται πραγματικότητας.

Ο κ. Συλλούρης τόνισε επίσης ότι οι τρεις τελευταίες Επιτροπές θα λειτουργήσουν απόλυτα σύμφωνα με τους κανονισμούς και ανέφερε ότι προς τούτο θα υπάρξει σύντομα πρόταση για συμπληρωματικούς κανονισμούς και ταμείο.

Nωρίτερα


Σύμφωνα με πληροφορίες, την προεδρία της Επιτροπής Άμυνας καταλαμβάνει η ΕΔΕΚ και ο Πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ η αντιπροεδρία πηγαίνει στην Αλληλεγγύη.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων αναλαμβάνει ο Αντρέας Καυκαλιάς του ΑΚΕΛ και την αντιπροεδρία η Αλληλεγγύη.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών αναλαμβάνει η Στέλλα Κυριακίδου του ΔΗΣΥ.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναλαμβάνουν εκ περιτροπής το ΔΗΚΟ και ο ΔΗΣΥ, με τα πρώτα 2,5 χρόνια να προεδρεύει της επιτροπής ο Άγγελος Βότσης.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Νίκο Τορναρίτη του ΔΗΣΥ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει στο ΑΚΕΛ και τον Αντρέα Φακοντή, ενώ το κόμμα διατηρεί και την Επιτροπή Εσωτερικών, δια της Ελένης Μαύρου.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως ανατίθεται στον Ζαχαρία Ζαχαρίου του ΔΗΣΥ και την αντιπροεδρία λαμβάνουν οι Οικολόγοι.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών πηγαίνει στον Γιώργο Γεωργίου του ΔΗΣΥ, ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος θα προέρχεται επίσης από τον ΔΗΣΥ.

Την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού θα μοιραστούν Συναγερμός και ΔΗΚΟ, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να προεδρεύει στο πρώτο μισό της θητείας.

Της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού θα προεδρεύει ο Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ.

Στο ΔΗΚΟ και τον Ζαχαρία Κουλία ανατίθεται η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών. Την αντιπροεδρία παίρνει το ΑΚΕΛ.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος παραμένει στο ΑΚΕΛ και τον Αδάμο Αδάμου, ενώ το Κίνημα Οικολόγων διατηρεί την αντιπροεδρία.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων - Παθόντων παραμένει υπό την προεδρία της Σκεύης Κουκουμά του ΑΚΕΛ.

Της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων θα προεδρεύει ο Γιωργος Προκοπίου του ΔΗΚΟ, το οποίο θα καταλάβει και την αντιπροεδρία.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας παραμένει στον ΔΗΣΥ και τον Κώστα Κωνσταντίνου, ενώ η αντιπροεδρία θα ανατεθεί στο ΕΛΑΜ.

Η σύνθεση των ad hoc Επιτροπών και της Ειδικής Επιτροπής θα οριστικοποιηθεί το απόγευμα.


Προσπάθησαν να μας εξοστρακίσουν, λέει ο Περδίκης


Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη αρχηγών, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη διαμαρτυρία του κόμματος για την καινοφανή, όπως είπε διαδικασία που ακολούθησαν οι αρχηγοί για καταρτισμό των Επιτροπών.

Μίλησε για προσπάθεια εξοστρακισμού από την Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις του ΔΗΣΥ κατά της πρότασης για αύξηση των μελών στα 12.

Όπως είπε, το Κίνημα Οικολόγων θα συμμετάσχει ως μέλος στην Επιτροπή Οικονομικών για μισή θητεία, ενώ ακολούθως τη θέση θα καταλάβει η Αλληλεγγύη, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν ξανάγινε.

Έγινε προσπάθεια από κάποιος να αποκλείσουν τη δυνατότητα του Κινήματος Οικολόγων να συνεχίσει το κοινοβουλευτικό του έργο, όπως έκανε τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ο κ. Περδίκης.

Ερωτηθείς από πού προήλθαν οι αντιδράσεις για αύξηση των μελών της Επιτροπής είπε από «το κυβερνητικό κόμμα», ενώ πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα έπρεπε να δείξουν περισσότερο σεβασμό προς την ιστορία του Κινήματος.«Έγινε προσπάθεια να μας διώξουν από την Οικονομικών. Λυπούμαστε που αναγκαστήκαμε να δώσουμε μάχη για τα αυτονόητα μετά από τα δέκα συναπτά έτη στην Επιτροπή», είπε.

Συμπλήρωσε ότι «προσπάθησαν να μας εξοστρακίσουν και από τη Βουλή και ο λαός τους απάντησε» αλλά δεν πήραν το μήνυμα, ενώ έκανε λόγο για πρακτικές που φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.Είπε τέλος ότι το Κίνημα θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα.

Στέλλα Κόκκινου - Γεωργιάδου

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.