Αντιπαραθέσεις μεταξύ κομμάτων μετά την εκλογή Συλλούρη

Συναλλαγή πίσω από την εκλογή Δημήτρη Συλλούρη στην προεδρία της βουλής, βλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απορρίπτουν τις επικρίσεις Δημοκρατικός Συναγερμός και κίνημα Αλληλεγγύη

Η επόμενη μέρα της εκλογής του Δημήτρη Συλλούρη στη προεδρία της Βουλής βρήκε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν Δημοκρατικό Συναγερμό και Αλληλεγγύη, για συναλλαγή, αλλά και το προεδρικό για απροκάλυπτη παρέμβαση στο παρασκήνιο που προηγήθηκε. 

Για αποκορύφωμα παζαριού και συναλλαγής έκανε λόγο από το Μέρα Μεσημέρι, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επικαλούμενος και πρωινές δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι «Ο ΠτΔ ο οποίος έχει προσωπικά εμπλακεί σε ένα θέμα που δεν τον αφορά, ο ΔΗΣΥ, ο κος Συλλούρης μπήκαν σε μια συναλλαγή.» 

Δημοκρατικό κόμμα και Συμμαχία Πολιτών αφού ανέδειξαν την προοπτική συνεργασίας που άφησε ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, άφησαν σαφείς αιχμές για την στάση του Κινήματος Αλληλεγγύη. 

Ο Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «Δυστυχώς η Αλληλεγγύη επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από αυτή τη συνεργασία και να εκλέξει τον Πρόεδρο της Βουλής με τη συνεργασία του ΔΗΣΥ», 
Για οργιώδες παρασκήνιο με πρωταγωνιστή το Προεδρικό με μοναδικό σκοπό την μη εκλογή του Μαρίνου Συζόπουλου κάνει λόγο η ΕΔΕΚ , ενώ οι Οικολόγοι για εξωθεσμική παρέμβαση του προέδρου Αναστασιάδη. 

Τα περί συναλλαγής επέρριψαν κατηγορηματικά Δημοκρατικός Συναγερμός και Αλληλεγγύη, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να εξηγεί πως το κόμμα του είχε να επιλέξει μεταξύ των κυρίων Συλλούρη και Σιζόπουλου, και το έκανε με καθαρά και προφανή πολιτικά κριτήρια. 

Ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «Ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την απόφαση είχαν πράγματι οι ανάγκες διακυβέρνησης και η θέση της Κυβέρνησής μας, την οποία πάντοτε υποστηρίζει αμέριστα το κόμμα μας. Ήταν μια συνειδητή και συγκροτημένη απόφαση της παράταξής μας και ξενίζει το γεγονός ότι κάποιοι μιλούν για «παρεμβάσεις». 

Τα περί συναλλαγής απέρριψε και η Ελένη Θεοχάρους. 

Η κα θεοχάρους είπε συγκεκριμένα ότι «Κανένα αντάλλαγμα δεν πήραμε κανένα αντάλλαγμα δε δώσαμε, καμία συναλλαγή και αυτό θα φανεί στη πράξη».
 
Η Αλληλεγγύη, πρόσθεσε, δεν ανήκει στον ενδιάμεσο χώρο και συνεπώς τα περί υπονόμευσης του, δεν την αγγίζουν.


Νωρίτερα


Την επόμενη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής σχολιάζουν σήμερα τα κόμματα, με το ΑΚΕΛ να κάνει λόγο για  παρασκήνιο και συναλλαγή στην οποία πήρε μέρος και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΑΚΕΛ: Ανακόλουθος και υποκριτικός ο Συναγερμός

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως η εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέδειξε ποια κόμματα εννοούν τα περί ορθολογισμού και διαφάνειας στην πολιτική ζωή του τόπου και ποια καταλαβαίνουν την πολιτική ως χώρο συναλλαγής και παζαρέματος.

Ο ΔΗΣΥ, είπε, παρότι σε ολόκληρη τη διαδικασία δήλωνε ότι βασικό κριτήριο του είναι το Κυπριακό εντούτοις στο τέλος έκανε υπέρβαση όχι προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης της προοπτικής της λύσης αλλά ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση υπερψηφίζοντας έναν από το κόμμα της «αποστασίας» όπως ο Συναγερμός στην ουσία αποκαλεί το Κίνημα της Αλληλεγγύης. Είναι τοις πάσι γνωστό, πρόσθεσε, ότι ο κ. Συλλούρης και το κόμμα του απορρίπτουν την πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για ομοσπονδιακή λύση.

Λυπούμαστε, συμπλήρωσε, να παρατηρήσουμε ότι συστατικό μέρος στο παρασκήνιο και τη συναλλαγή για την προεδρία της Βουλής έγινε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, γεγονός απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό.

Αυτό, συνέχισε, που καθοδήγησε τους κυβερνώντες, Προεδρικό και ηγεσία του ΔΗΣΥ, δεν ήταν οι πολιτικές αρχές και θέσεις, αλλά οι σκοπιμότητες της διακυβέρνησης.  

Επειδή ο ΔΗΣΥ είναι εκτεθειμένος από την ανακολουθία και την ασυνέπειά του, προσπαθεί με διάφορες διαρροές στα ΜΜΕ να σώσει την εικόνα του και να κρύψει την υποκρισία του. Ποτέ ο ΔΗΣΥ δεν έκανε πρόταση για εκλογή του κ. Αδάμου Αδάμου στην προεδρία της Βουλής. Τα όσα διαχέονται δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Έκαναν αυτό που έκαναν οι του Συναγερμού ας έχουν το θάρρος να το παραδεχθούν, είπε ο κ. Στεφάνου.

ΔΗΚΟ: Υπάρχει προοπτική συνεργασίας για τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου


Ο Διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ Γιώργος Γεωργίου, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος, γιατί χθες ο ενδιάμεσος χώρος απέδειξε πως έλαβε τα μηνύματα των πολιτών, όπως εκφράστηκαν στην κάλπη της 22ας Μαΐου.
 
Για πρώτη φορά, είπε, μετά από αρκετό καιρό ο ενδιάμεσος χώρος λειτούργησε με διαφάνεια και έδειξε ότι υπάρχει προοπτική συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων αυτού του χώρου.
 
Δυστυχώς , πρόσθεσε, η Αλληλεγγύη, για λόγους που μόνο η ίδια μπορεί να γνωρίζει, επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από αυτή τη συνεργασία και να εκλέξει τον Πρόεδρο της Βουλής με τη συνεργασία του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Παρόλα αυτά το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει την προσπάθεια προς την κατεύθυνση της συνεργασίας του ενδιάμεσου χώρου, με γνώμονα την ευόδωση του αγώνα για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό, την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και την ευημερία του λαού μας, πρόσθεσε. Τέλος το ΔΗΚΟ, συγχαίρει τον κ. Δημήτρη Συλλούρη για την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό του, για το καλό της Βουλής και του λαού.
 

Συμμαχία Πολιτών: Ισχυροποιείται ο κεντρώος χώρος 


Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου, αναφέρει πως από τις διεργασίες που έγιναν για την ανάδειξη του νέου Προέδρου προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα:

"Πρώτο, η ισχυροποίηση του κεντρώου χώρου. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την κοινή σύσκεψη που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Συμμαχία Πολιτών, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτή τη σύσκεψη προσκαλέσαμε και την Αλληλεγγύη, η οποία όμως έθεσε τον εαυτό της εκτός αφού δεν παρέστη. Μεγαλύτερη ικανοποίηση μας προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων επετεύχθη συμφωνία επί ενός πολιτικού  πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό   της Βουλής, τη συμμετοχική δημοκρατία και της εμβάθυνσης της δημοκρατίας το οποίο δεσμευτήκαμε να προωθήσουμε στη νέα Βουλή.  Είμαστε βέβαιοι, και ως Συμμαχία Πολιτών θα εργαστούμε σθεναρά, ώστε η συνεργασία του κεντρώου  χώρου να συνεχιστεί και σε άλλες δράσεις και άλλα επίπεδα".

Δεύτερο σοβαρό ζήτημα που προκύπτει, είπε, είναι ο ρόλος της Αλληλεγγύης. "Εύλογα πλέον διερωτόμαστε αν πρόκειται για Κόμμα της αντιπολίτευσης ή της συγκυβέρνησης. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι πολλά από τα στελέχη της Αλληλεγγύης, λειτουργούν διαχρονικά ως δορυφόροι της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ.Τέλος, ως Συμμαχία Πολιτών διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ό,τι θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να αποκατασταθεί  το κύρος και η εικόνα του Κοινοβουλίου στα μάτια τους, με πράξεις και όχι με λόγια", καταλήγει.

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών: Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής ήταν αποτέλεσμα εξωθεσμικής παρέμβασης του Προεδρικού

 
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης,  δήλωσε πως η χθεσινή ψηφοφορία μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω, αφού η Προεδρική παρέμβαση αποδείχτηκε καθοριστική για την ανάδειξη του Προέδρου της Βουλής.
 
Προφανώς, είπε, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πλέον από «κυβερνώσα Βουλή» οδηγούμαστε σε μια μορφή «κυβερνητικής Βουλής».
Τώρα, πρόσθεσε, μία ημέρα μετά, ας μας πουν τις λεπτομέρειες της συναλλαγής για να φτάσουμε στο τελικό, διότι όσοι πιστεύουν ότι δεν υπήρχε συναλλαγή είναι τουλάχιστον ευκολόπιστοι.
 
"Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών συμμετείχαμε στη συζήτηση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, και ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ με διαφάνεια και τιμιότητα. Παραθέσαμε στους αρχηγούς των κομμάτων και παρουσιάσαμε δημοσίως τις προτάσεις μας, με στόχο μία Βουλή που θα αφήσει πίσω τις ασθένειες του παρελθόντος. Μία Βουλή που για τη λειτουργία της και το έργο της, θα ήταν περήφανοι όλοι οι Κύπριοι.Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για το όραμα μας για μια νέα Βουλή συγκροτημένη, διεκδικητική, αγωνιστική. Μια ενεργητική Βουλή κοντά στον πολίτη κι όχι μια Βουλή των βολεμένων", κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Ε. Θεοχάρους: Η Αλληλεγγύη δεν ανήκει στον ενδιάμεσο χώρο αλλά στον πατριωτικό


Η Αλληλεγγύη δεν ανήκει στον ενδιάμεσο χώρο αλλά στον πατριωτικό χώρο, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους, σημειώνοντας πως η πολιτική δεν είναι σάντουιτς για να υπάρχουν τα δύο κόμματα στις δύο πλευρές και στη μέση το χαμ και το τυρί. Διευκρίνισε πως η απόφαση για την Προεδρία της Βουλής ήταν στήριξη του Δημήτρη Συλλούρη μέχρι την 2η ψηφοφορία και αν δεν υπήρχε στήριξη από άλλη πολιτική δύναμη, θα υπήρχε στήριξη προς τον Μαρίνο Σιζόπουλο στην 3η ψηφοφορία. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε καμία συναλλαγή με τον ΔΗΣΥ κάτι που θα αποδειχθεί από τις ενέργειες των Βουλευτών και του Κινήματος στο άμεσο μέλλον.

Η κα. Θεοχάρους έδωσε απάντηση στις επικρίσεις που αφορούν κυρίως το άτομο της αλλά και το Κίνημα Αλληλεγγύη σε δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και μέσω διαφόρων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Όπως είπε πρόκειται για αυθαίρετα συμπεράσματα και αφορισμούς και συνιστούν μια ακόμη προσπάθεια να πληγεί το Κίνημα της Αλληλεγγύης, η οποία “παραμένει παρανοϊκά πιστή στις αρχές και στις αξίες της”. Διαβεβαίωσε πως οι Βουλευτές της θα εργαστούν με κάθε συνέπεια και κάθε εντιμότητα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κ. Συλλούρης θα αποτελεί ένα παράδειγμα Προέδρου της Βουλής, βοηθώντας στην αναβάθμιση του σώματος και του κοινοβουλευτικού έργου.

Δεν σχολιάζω τις αντιδράσεις για την εκλογή μου γιατί κάτι τέτοιο δεν θα συνάδει με την εξαγγελία μου για συναίνεση  τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, στο Μέρα Μεσημέρι.  

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...