Έρευνα για Φάρμακα που Σκοτώνουν

Άμεση διερεύνηση ζητά ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης  για την  αντικατάσταση φαρμάκων που χορηγούνται σε χρόνιους ασθενείς

Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε καρδιοαγγειακά επεισόδια, περιστατικά οστεοπόρωσης πολιτών, ως απότοκα της αλλαγής φαρμάκων και αντικατάστασής τους με γενερικού τύπου φάρμακα.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι το πρόβλημα εμφανίζεται ειδικά και σε μεγάλη κλίμακα σε χρόνιους ασθενείς, οι οποίοι ακολουθούσαν διαχρονική θεραπευτική αγωγή, ρυθμίζοντας την ασθένειά τους με συγκεκριμένα φάρμακα και τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν με φθηνότερα γενερικού τύπου.

«Μεγάλος αριθμός γιατρών, καθώς και ασθενών με έχουν πλησιάσει με ένα και μοναδικό παράπονο, ότι φθηνά φάρμακα τα οποία χορηγούνται ή δίνονται από πλευράς των νοσοκομείων οδηγούν σε παθήσεις ή οδηγούν σε προβλήματα ασθενών όπως εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια και σωρεία από άλλα τέτοια ιατρικά αποτελέσματα,» είπε, προσθέτοντας ότι ο τρόπος και οι επιλογές του Υπουργείου Υγείας ήταν τέτοια που οδήγησαν σε ένα τεράστιο πρόβλημα.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι κάλεσε σήμερα με επιστολή του τον Υπουργό Υγείας να προβεί σε άμεση έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό περιστατικών είτε αυτά τα περιστατικά αφορούν εγκεφαλικά ή θανάτους από εγκεφαλικά ως συνέπεια ή ως αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των γενερικών φαρμάκων, καθώς και τις άλλες επιπτώσεις προκειμένου να εκτιμηθεί το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις.

«Το Υπουργείο Υγείας έχει κάθε υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα και να δώσει συγκεκριμένο πλαίσιο κινήσεων για το επόμενο διάστημα στη μεταβατική περίοδο αλλαγής από κάποια φάρμακα σε άλλα φάρμακα. Δεν σημαίνει επειδή έχουμε οικονομικό πρόβλημα η αντικατάσταση φαρμάκων πρέπει να μας οδηγήσει σε αυξημένους θανάτους. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και θα πρέπει οπωσδήποτε άμεσα να διερευνηθεί», κατέληξε.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.