Καμία συναίνεση για άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων

 

Η κυβέρνηση διέψευσε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, σύμφωνα με το οποίο η Λευκωσία δέχεται να ανοίξουν εκταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, και μάλιστα ότι κάτι τέτοιο το είπε στις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών. Τί απάντησε η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, και ποιές επιθέσεις δέχθηκε ο Εγκεμέν Μπαγίς τόσο στα κατεχόμενα όσο και στην Τουρκία για τη δήλωση του περί προσάρτησης των κατεχομένων αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και υπογραμμίζει μάλιστα ότι τουρκικές πηγές χαρακτήρισαν την εξέλιξη «τακτική κίνηση».

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημειώνει ότι: Η υπουργός Εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής πλευράς, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, είπε στις Βρυξέλλες ότι δεν αντιτίθενται στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, τα οποία αφορούν τα δικαστικά και θεμελιώδη δικαιώματα, και τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο δεν ανοίγει το δρόμο στην Άγκυρα για να αναγνωρίσουμε την προεδρία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους δεχθούμε ως συνομιλητές.

Εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καλές προθέσεις, τότε ας ανοίξουμε τα κεφάλαια τώρα, κατά τη Δανική προεδρία, δίχως να περιμένουμε τον Ιούλιο.

Το δημοσίευμα διέψευσε η Λευκωσία δια της υπουργού Εξωτερικών. Η κυρία Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή χαρακτήρισε τις πληροφορίες αβάσιμες.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, φρόντισε από την Άγκυρα την οποία επισκέφθηκε, να υποβαθμίσει την σημασία της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με δραματικό τρόπο, αφού όπως είπε θα προεδρεύει σε συναντήσεις αλλά δεν μπορεί να υπαγορεύσει ή να αποφασίσει πολιτικές.

Τέλος, το σύνολο των τ/κ κομμάτων της λεγόμενης αντιπολίτευσης και αριθμός τ/κ συντεχνιών στα κατεχόμενα επέκριναν τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και διαπραγματευτή, Εγκεμέν Μπαγίς, περί δημιουργίας δύο κρατών ή προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία, σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Στα κατεχόμενα επέκριναν επίσης τη δήλωση του κυρίου Μπαγίς ότι όσοι τον επικρίνουν είναι όσοι συμπαθούν τους Ελληνοκύπριους.

Ιδιαίτερα επικριτικές ήταν και εφημερίδες όπως η Αφρίκα, το σημερινό πρωτοσέλιδο της οποίας βλέπετε.
Οι δηλωσεις Μπαγίς προκάλεσαν και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, πρώην Πρέσβης, Φαρούκ Λόγογλου είπε ότι η δήλωση Μπαγίς είναι από πάσης πλευράς άτυχη και απαράδεκτη και αποτελεί ασέβεια προς τους Τουρκοκύπριους.

 

 

 

Νωρίτερα: 

Η Λευκωσία διέψευσε σήμερα ως αβάσιμες τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην τουρκική ''Χουριέτ'' ότι η Κύπρος συγκατάθεσε στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στα έξι κεφάλαια που πάγωσαν με μονομερή απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ειδικότερα, η ''Χουριέτ'', επικαλείται πηγές της ΕΕ που υποστηρίζουν πως ''η Υπουργός εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής πλευράς - όπως αποκαλεί την κυπριακή Κυβέρνηση - Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή είπε στις Βρυξέλλες ότι δεν αντιτίθενται στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24” τα οποία αφορούν τα δικαστικά και θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια. Δημοσίευμα το οποίο διέψευσε με δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών: ''Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε συναινέσει ή δεν πρόκειται να συναινέσουμε για όχι μόνο πληροφόρηση με τον ίδιο τρόπο αναφορικά με τα δύο κεφάλαια, το 23 και το 24, γιατί εκεί δεν έχουν συμφωνηθεί και τα λεγόμενα κριτήρια ανοίγματος (benchmarks) από τις Κυβερνήσεις. Άρα, όχι μόνο δεν θα δεχθούμε ίση μεταχείριση των δύο αυτών κεφαλαίων με τα άλλα έξι κεφάλαια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε εμείς άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων'', τόνισε η κυρία Μαρκουλή.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι παραμένει η μονομερής απόφαση της Κυβέρνησης για το πάγωμα των έξι κεφαλαίων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια 23 και 24, προσθέτοντας ότι ''αυτό είναι γνωστό σε όλους''.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.