Στη Βουλή οι υψηλές χρεώσεις της ΑΗΚ

 

 

 

Επεισοδιακή ήταν η συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, για τις υψηλές χρεώσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού. Μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ζητούν οι βουλευτές, ενώ η ΑΗΚ παρουσίασε το σχέδιο για μηνιαία αποπληρωμή οφειλών από τους καταναλωτές.

 Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού , Ανδρέας Μιχαηλίδης, κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή Εμπορίου εισήγηση για την υιοθέτηση ειδικών διευθετήσεων ανάμεσα στην αρχή ηλεκτρισμού Κύπρου και πελατών της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Τέθηκε, μάλιστα, ενώπιων της επιτροπής επιστολή του ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα ενέργειας, που αναφέρει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μείωση στο συντελεστή του ΦΠΑ επί των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ΦΠΑ, όμως, ανέφερε ότι το ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος από τους οικιακούς καταναλωτές ανέρχεται στα 47 εκατομμύρια ευρώ, και επομένως το κράτος θα απολέσει 20 εκατομμύρια και όχι 60 όπως είχε αναφερθεί αρχικά. Το σύνολο εσόδων από την είσπραξη του φόρου προστιθέμενης αξίας από το ρεύμα ανέρχεται στα εκατόν είκοσι επτά εκατομμύρια ευρώ.

Εκπρόσωποι των συνδέσμων καταναλωτών Λουκάς Αριστοδήμου και Φρίνη Μιχαήλ, ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων υπέρ της ανακούφισης των καταναλωτών.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις μικρές επιχειρήσεις έκρουσε ο γραμματέας του συνδέσμου τους, Σοφοκλής Μούσουλος.

Ο εκτελεστικός διευθυντής οικονομικών της ΑΗΚ, Χαρίλαος Χατζηγέρου, απο την μεριά του τόνισε ότι οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο πληρωμής των λογαριασμών με ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για τη δεινή οικονομική κατάσταση πολλών πολιτών έκανε λόγω ο εγγράψας του θέματος, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

O βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι κατανοεί τους πολίτες, αλλά κατανοεί και την ΑΗΚ.

Νωρίτερα η επιτροπή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, Λευτέρη Χριστοφόρου, βλέπει θετικά την αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πυγές ενέργειας από 0,50 σεντ σε 0,55 ανά κιλοβατώρα από το 2013.

Την ίδια ώρα έξω από την βουλή ομάδα πολιτών πραγματοποιούσε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις ψηλές χρεώσεις της αρχής ηλεκτρισμού:

 

 

Νωρίτερα:  

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το κτίριο της Βουλής, πολίτες αγανακτισμένοι με τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Οι υψηλές τιμές που παρουσιάζουν πλέον οι λογαριασμοί της ΑΗΚ, έχουν μετατραπεί σε βραχνά για πολλά νοικοκυριά, τα οποία δηλώνουν ανήμπορα να αντεπεξέλθουν.

Κατά τη διαμαρτυρία, κάηκαν λογαριασμοί της ΑΗΚ, ενώ ξεχώρισαν πανό στα οποία αναγραφόταν μεταξύ άλλων, η απαίτηση του κοινού για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς και για κατάργηση του μονοπωλίου της ΑΗΚ.  

Μείωση του ΦΠΑ στην τιμή του ρεύματος συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής 

Το θέμα των λογαριασμών της ΑΗΚ, συζήτησε και η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς, από το 15% στο 8%.

Η μείωση του ΦΠΑ από το 15% στο 8% ήταν κοινή θέση των βουλευτών της επιτροπής, για να τους απαντήσει όμως ο Οικονομικός Διευθυντής της Αρχής, Χάρης Χατζηγέρου, ότι δεν μπορεί η ΑΗΚ να αλλάξει την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Επεσήμανε επίσης ότι η Αρχή παρέχει τη διευκόλυνση σε όποιο νοικοκυριό αδυνατεί να πληρώσει το διμηνιαίο λογαριασμό του, να το πράξει με την πάροδο μόνος ενός μήνα.

Κατά τη συζήτηση της επιτροπής, αναφέρθηκε επίσης ότι η απώλεια της αρχής, σε πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην τιμή του ρεύματος, θα φθάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, και όχι τα 60 εκατομμύρια όπως είχε πει σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γεγονός το οποίο καυτηρίασε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου:     

 

Κοινή Ανακοίνωση Αβέρωφ Νεοφύτου και Λευτέρη Χριστοφόρου

Διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση νόμου που προτίθεται να καταθέσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, για μείωση στο φόρο που επιβάλλεται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, από 15% σε 8%, δίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου.  

«Είναι αυτονόητο πως το κράτος θα απωλέσει έσοδα από το ΦΠΑ συνολικού ύψους €24εκ. περίπου. Αυτό φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί. 

2011 Απώλειες Εσόδων από ΦΠΑ 
Οικιακή 318 22,26
Γεωργική 26 1,82

Σύνολο 344 24,08

Όπως βλέπετε τα νούμερα αυτά, αν και πολύ σημαντικά για το κράτος την συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου το κύριο μέλημα μας είναι το συγύρισμα των δημοσίων οικονομικών, είναι κατά πολύ μικρότερα από αυτά που έχουν ακουστεί για τυχόν μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμα και σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου δόθηκαν στοιχεία πως μείωση στο ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα κοστίσει €60εκ. σε δημόσια έσοδα», τονίζουν μεταξύ άλλων, Αβέρωφ Νεοφύτου και Λευτέρης Χριστοφόρου.  

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεσμευόμαστε και είμαστε έτοιμοι, εάν και εφόσον η πρόταση νόμου ψηφισθεί σε νόμο, ταυτόχρονα να συζητήσουμε με την κυβέρνηση και να μελετήσουμε εναλλακτικούς και στοχευμένους τρόπους αύξησης των κρατικών εσόδων και μείωσης των δημοσίων δαπανών για αντίστοιχο ποσό», καταλήγει η ανακοίνωση, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου,  για ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

 

 

 

ΕΥΡΩΚΟ: Παράνομη η επιβολή ΦΠΑ στην έκτακτη εισφορά της ΑΗΚ για το Μαρί

Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΕΥΡΩΚΟ, Σταύρος Βιολάρης αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα της φορολόγησης με ΦΠΑ της έκτακτης εισφοράς 6,96% που επέβαλε η ΑΗΚ για το Μαρί. 

«Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να απαντήσει, αν είναι νόμιμη η φορολόγηση με ΦΠΑ 17% της έκτακτης εισφοράς 6,96% που επέβαλε η ΑΗΚ για το Μαρί. Η έκτακτη εισφορά δεν είναι ούτε αγαθό ούτε υπηρεσία ούτε έχει προστιθέμενη αξία για να φορολογείται με ΦΠΑ. Με τη φορολόγηση της εισφοράς για το Μαρί οι καταναλωτές τελικά πληρώνουν έκτακτη εισφορά 8,14% γιατί το 6,96% επιβαρύνεται με ΦΠΑ 17%», ανέφερε αρχικά ο κ. Βιολάρης.

«Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης, ότι διαθέτει δήθεν ευαισθησίες έναντι των ευάλωτων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού, είναι κενές περιεχομένου, εφόσον οι κυβερνώντες αρνούνται να μειώσουν τον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 5% ως αντισταθμιστικό μέτρο στην αύξηση του ΦΠΑ σε 17%. Γιατί δεν παραδέχονται ότι ακολουθούν φορομπηχτική πολιτική, για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες της οικονομίας, που οι ίδιοι προκάλεσαν;», κατηγόρησε καταλήγοντας ο Σταύρος Βιολάρης. 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.