Πυρά προς τη Λευκωσία για άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων

 

 

Του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες,  Παύλου Ξανθούλη

 

Κομισιόν, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκούν έντονες πιέσεις για ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, στη βάση αποφάσεων και ψηφισμάτων. Πως φτάσαμε όμως στο σημείο αυτό και ποίοι ευθύνονται.


Πολιτικά πυρά από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, Κομισιόν, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται η Λευκωσία για ξεπάγωμα και προώθηση των δύο τουρκικών κεφαλαίων "Θεμελιώδη Δικαιώματα" και "Δικαιοσύνη".

Η Κυβέρνηση Χριστόφια κατά κύριο λόγο, αλλά και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, βαρύνονται με το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για ενέργειες και παραλείψεις, που οδηγούν στην προώθηση των τουρκικών κεφαλαίων.

Το πρώτο βήμα υποχώρησης, το μεγαλύτερο που έγινε μέχρι στιγμής, καταγράφηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2011, όταν η Κυβέρνηση Χριστόφια προσυπέγραψε τη "Θετική Ατζέντα" της Άγκυρας, αποδεχόμενη μια συμπληρωματική, παράλληλη διαδικασία εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας της Τουρκίας στα 35 συνολικά διαπραγματευτικά κεφάλαια. Ακόμη δηλαδή και στα κεφάλαια που πάγωσαν λόγω Κυπριακού.

Η υπογραφή της Κυβέρνησης Χριστόφια, δια της Υπουργού Εξωτερικών, Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, στο πολιτικά δεσμευτικό κείμενο Συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ως αποτέλεσμα η Κομισιόν να ενεργοποιήσει τη σύσταση ομάδων εργασίας για προώθηση οκτώ συνολικά τουρκικών κεφαλαίων.

Το δεύτερο βήμα υποχώρησης έγινε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος στήριξε το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής για προώθηση των δύο τουρκικών κεφαλαίων "Θεμελιώδη Δικαιώματα" και "Δικαιοσύνη".

Η αρνητική αναφορά υποβλήθηκε μάλιστα από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία Αντιπρόεδρος είναι ο Γιαννάκης Κασουλίδης ενώ μέλος είναι και η Ελένη Θεοχάρους. Τόσο ο κ. Κασουλίδης, όσο και η κ. Θεοχάρους δεν υπέβαλαν καμιά τροπολογία και δεν άρθρωσαν λέξη κατά τη συζήτηση που έγινε, τηρώντας υποστηρικτική στάση.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών ζητώντας το άνοιγμα των δύο τουρκικών κεφαλαίων και παραπέμπεται πλέον στην ολομέλεια για λήψη οριστικής απόφασης.

Ευθύνες για παραλείψεις έχουν σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά και μη κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς δεν ενεργοποιήθηκαν για να αποτρέψουν το αρνητικές εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωβουλής.

 Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, ότι σε επίπεδο πολιτικών ομάδων, μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και το ΑΚΕΛ καταψήφισαν την προώθηση των δύο τουρκικών κεφαλαίων, δια του Αντιπροέδρου της ομάδας, ευρωβουλευτή, Τάκη Χατζηγεωργίου.

 

 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.