Τα είπαν για τις Προεδρικές ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ

 

Προγραμματικές συγκλίσεις ενόψει των Προεδρικών Εκλογών εξερευνούν Δημοκρατικό Κόμμα και ΕΔΕΚ, με τους ηγέτες των δύο κομμάτων, να μην μπαίνουν ακόμη σε ονοματολογία. Συμφώνησαν να είναι σε επαφή, με την ΕΔΕΚ να ξεκαθαρίζει ότι σε αυτό το στάδιο επικεντρώνεται στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο.

Σε μια ακόμη ανίχνευση προθέσεων ενόψει των Προεδρικών Εκλογών προχώρησαν Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου, οι οποίοι συναντήθηκαν το μεσημέρι στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και συζήτησαν και για τη δυνατότητα εξεύρεσης προγραμματικών συγκλίσεων.

 Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι συμφώνησαν να είναι σε επαφή και ότι είχαν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση και το τι είναι αυτό που αναμένουν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων, αλλά περιόρισε αυτή την προσπάθεια στο παρόν στάδιο στον ενδιάμεσο χώρο.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων συζήτησαν επίσης το Κυπριακό καθώς και θέματα οικονομίας και ενέργειας.

 

 

 Νωρίτερα: 

Συνάντηση με φόντο τις προεδρικές εκλογές, το κυπριακό και την οικονομία , πραγματοποίησαν σήμερα στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Τα δύο κόμματα, συζητούν τη δυνατότητα ύπαρξης προγραμματικών συγκλίσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013, υπογραμμίζοντας από κοινού την ανάγκη για εθνική συνεννόηση και λαϊκή ενότητα. Αναφέρθηκε πως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ πάντοτε είχαν ιστορικούς δεσμούς, δεσμούς συνεργασίας και σε κρίσιμες φάσεις και τα δυο κόμματα, ανεξαρτήτως του εκλογικού τους μεγέθους, δημιούργησαν προϋποθέσεις για το συλλογικό καλό.

Κυπριακό

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, τα δυο κόμματα συμφωνούν στο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει άμεσα να αποστείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποδεχόμαστε χρονοδιαγράμματα, ούτε να πάμε σε διεθνή διάσκεψη αν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. «Κοινές είναι οι προσεγγίσεις, κοινές είναι οι θέσεις, κοινές είναι οι εκτιμήσεις για τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τον οδικό χάρτη και τις παγιδεύσεις και τις μεθοδεύσεις μιας μερίδας ισχυρής της Γραμματείας των ΗΕ, όμως και κάποιων άλλων που θέλουν να αποενοχοποιήσουν εντελώς την Τουρκία και να της διευκολύνουν το δρόμο της προς την ΕΕ και σίγουρα στριμώχνοντας το αδύναμο κομμάτι του κρίκου που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε από πλευράς του ο Μάριος Καρογιάν.

Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε πως συμφώνησαν πλήρως για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν άμεσα «ότι δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει άμεσα να αποστείλει επιστολή στον ΓΓ ξεκαθαρίζοντας τους στόχους, τις θέσεις μας, ότι δεν αποδεχόμαστε χρονοδιαγράμματα, ούτε και είναι ποτέ αποδεκτό από εμάς να πάμε σε διεθνή διάσκεψη – όπως τη λέμε εμείς και όχι σε πολυμερή όπως εντέχνως την έχει θέσει ο ΓΓ – αν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο όλο».

« Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει εγγράφως να αποταθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ και να τον ενημερώσει επίσημα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε τη λογική των χρονοδιαγραμμάτων, ότι η 1η Ιουλίου, οπόταν η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, δεν είναι ένα ορόσημο που σχετίζεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις απευθείας διαπραγματεύσεις, και ότι δεν πρόκειται να προσέλθουμε σε μια πρόωρη πολυμερή διάσκεψη», υπέδειξε από πλευράς του ο κ. Ομήρου

Οικονομία

Σε σχέση με το θέμα της οικονομίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε η κατάσταση της οικονομίας σήμερα «μας προκαλεί πολλαπλές ανησυχίες και σε ότι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε ότι αφορά την ευρύτερη οικονομία του τόπου».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο ζήτημα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, σημειώνοντας πως αυτά μπορούν μέσα στην ευρύτερη ανακατάταξη των γεωστρατηγικών συσχετισμών να υπηρετήσουν το στόχο για ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του διαπραγματευτικού της ρόλου και με τη διασύνδεση συμφερόντων στην περιοχή της δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων για ισχυροποίηση της θέσης μας ακόμα περισσότερα.

Σε σχέση με το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ομήρου είπε πως δημιουργεί όχι μόνο μεγάλες οικονομικές προοπτικές τόσο για την παρούσα όσο και για τις επόμενες γενεές αλλά και γιατί αναβαθμίζει την γεωπολιτική, γεωστρατηγική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ,  πρόσθεσε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, να κινηθούμε γρήγορα, με σωφροσύνη και με συλλογικότητα, τονίζοντας ότι χρειάζεται από την πλευρά της Κυβέρνησης μια προσέγγιση η οποία θα έχει ως βάση τη συλλογικότητα, τη διαφάνεια και τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Δεν νοείται μια μονοπωλιακή διαχείριση αυτού του κρίσιμου και εθνικών διαστάσεων θέματος, τόνισε ο κ. Ομήρου.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.