Έδωσαν λάθος οστά σε οικογένεια πεσόντα

Λάθος λείψανα κατέχουν οικογένειες Ελλαδιτών που έπεσαν το 1964 στην ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ. Όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤΕΝΝΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε νέες εκταφές και ταυτοποιήσεις.

Οστά τα οποία δεν ανήκουν στο δικό τους άνθρωπο , κατέχει η οικογένεια του Παναγή Θεοδωράτου, ενός εκ των επτά ηρωικών πεσόντων μελών του πληρώματος της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, η οποία τον Αύγουστο 1964 βομβαρδίστηκε από την τουρκική αεροπορία στον κόλπο της Μόρφου. Τάφηκε αρχικά μαζί με τους άλλους Ελλαδίτες του πληρώματος στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

Το 1979 έγινε εκταφή στο τάφο όπου αναγραφόταν το όνομα του και τα λείψανα που βρέθηκαν σε αυτόν μεταφέρθηκαν στην Κεφαλονιά. όπως επιβεβαίωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ και ο επίτροπος προεδρίας Φώτης Φωτίου, έπειτα από εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι στην οικογένεια δόθηκαν λάθος οστά. 

Επίσης το 1985 παραδόθηκαν οστά στην οικογένεια του ναύτη Νικόλαου Νιάφα, τα οποία βρίσκονται σε οστεοφυλάκιο στο δημοτικό κοιμητήριο Λαμίας και το 2000 στην οικογένεια του υποκελευστή Νικόλαου Πανάγου τα οποία τάφηκαν στην Αρκαδία. 

Και στις δυο περιπτώσεις δεν προηγήθηκαν οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις. Στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, υπάρχουν σήμερα οι τάφοι με τα ονόματα των άλλων τριών Ελλαδιτών πεσόντων, του σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλη, του υποκελευστή Σπυρίδωνα Αγαθού και του ναύτη Νικόλαου Καππαλούκα. Ο έβδομος νεκρός ήρωας , ιδιώτης εθελοντής Αντης Φιλήτας, τάφηκε στην γενέτειρα του Μόρφου. 

Ο επίτροπος Προεδρίας αποκάλυψε ότι τις επόμενες μέρες ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου θα κατατεθεί πρόταση για διενέργεια εκταφών και επιστημονικών εξετάσεων, με σκοπό να αποδοθούν τα σωστά λείψανα στις οικογένειες των πεσόντων. 

Στις οκτώ Αυγούστου 1964, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν, στην θάλασσα της Μόρφου κοντά στο Ξερό, την ακταιωρό Φαέθων, η οποία πλήρωμα 23 άτομα συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Τηλλυρίας .


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.