Βίντεο: Οδοιπορικό σε Απλίκι και Παλαιχώρι - Πολικές θερμοκρασίες και αύριο

Πολικές θερμοκρασίες, δρόμους κλειστούς από και προς την οροσειρά του Τροόδους και βροχές, έφερε η επέλαση του χιονιά σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες προκάλεσε προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για τη μέρα που ξημερώνει. Συνεργείο του ΑΝΤΕΝΑ με το δημοσιογράφο Λούκα Φέσια και τον κινηματογραφιστή Αντρέα Πίτσιλλο, βρέθηκαν από τις πρώτες στιγμές της χιονόπτωσης στην ορεινή και ημιορεινή Λευκωσία.

Πέντε βαθμούς Κελσίου κάτω από την κανονική για την εποχή, ήταν σήμερα η θερμοκρασία που επικρατούσε σε ολόκληρη την Κύπρο. 

Έντονες βροχοπτώσεις στο εσωτερικό και βαριά χιονόπτωση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές σημειώνονταν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα καιρικά φαινόμενα εντάθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Λόγω της πυκνής ομίχλης και του επικίνδυνου παγετού, αρκετοί δρόμοι στην οροσειρά του Τροόδους παρέμειναν κλειστοί. 

Αλλεπάλληλες μάλιστα, ήταν οι αστυνομικές ανακοινώσεις αναφορικά με δρόμους ανοιχτούς για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Τα χιόνια έντυσαν στα λευκά τις κοινότητες Παλαιχωρίου και Απλικίου, ενώ έθεσαν σε συναγερμό μέλη της Αστυνομίας, εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας και λειτουργούς της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας. 

Βρίσκονταν καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην περιοχή, προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα στις εκκλήσεις του κοινού για βοήθεια. 

Ο Κοινοτάρχης Παλαιχωρίου, Θεόφιλος Μιλτιάδης δήλωσε ότι «Το μόνο που μας φοβίζει σήμερα, είναι η αυριανή μέρα που θα ξημερώσει που θα είναι παγετώνας και θα έχουμε προβλήματα με τα λεωφορεία και τον κόσμο που θα διακινηθεί προς τη Λευκωσία». 

Το εντυπωσιακό θέαμα πάντως, απόλαυσαν δεόντως ντόπιοι και επισκέπτες, που έσπευσαν από νωρίς το πρωί στους πρόποδες του Τροόδους. 

Μικροί και μεγάλοι εφοδιάστηκαν με γάντια και σκούφους, για να επιδοθούν στον καθιερωμένο χιονοπόλεμο. 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ανάγκασαν τους περισσότερους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια, αναζητώντας ζεστασιά δίπλα από τζάκια και ξυλόσομπες.

Παραδοσιακή ζιβανία και τοπικοί μεζέδες δεν έλειπαν από τα καφενεία, αφού οι θαμώνες άδραξαν την ευκαιρία να στήσουν κυριακάτικο γλέντι. 

Ο Λειτουργός Μετεωρολογίας Ιάσονας Χριστοδούλου, επισήμανε ότι πολικές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατούν και απόψε, καθώς το θερμόμετρο θα δείχνει μείον επτά βαθμούς Κελσίου στα ορεινά, έναν στο εσωτερικό και τέσσερις βαθμούς Κελσίου στα παράλια. 

Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «Όπως αντιλαμβάνεστε, αναμένεται να έχουμε στα ορεινά και ημιορεινά παγετό, ενώ δεν αποκλείεται και σε κάποιες υπήνεμες πεδινές περιοχές, επίσης να σχηματιστεί παγετός». 

Σύμφωνα με τον κύριο Χριστοδούλου, η αυριανή ημέρα αναμένεται να είναι η ψυχρότερη του τελευταίου πενθημέρου, με θερμοκρασίες μείον δύο βαθμούς Κελσίου στα ορεινά, οκτώ στο εσωτερικό και δέκα βαθμούς Κελσίου στα παράλια.Κατάσταση δρόμων

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει διαμορφωθεί ως ακολούθως:


Κλειστοί δρόμοι - Επαρχία Λεμεσού
Προδρόμου - Τροόδους

Επίσης, λόγω χιονόπτωσης ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, είναι οι δρόμοι:

Επαρχία Λευκωσίας
Παλαιχωρίου – Αγρού
Αγρού – Άλωνας
Παλαιχωρίου – Ασκά – Φτερικουδιού
Πλατανιστάσας – Κάτω Μονής
Πολύστυπου – Χαντριών
Πολύστυπου - Λαγουδερών
Λαγουδερών – Ξυλιάτου
Απλικίου – Παλαιχωρίου
Παλαιχωρίου – Φαρμακά
Γούρρι – Λαζανιά
Λαζανιά – Μαχαιρά
Μαχαιρά – Κιόνια
Φτερικουδιού – Άλωνας – Πλατανιστάσας
Άλωνας – Πολύστυπου
Πολύστυπου – Λαγουδερών – Σαράντι

Επαρχία Λεμεσού
Πλατρών – Τροόδους
Καρβουνά - Τροόδους
Παλαιχωρίου – Αγρού
Αγρού – Κυπερούντας – Καρβουνά
Καλού Χωριού – Αγρού
Ομόδους – Μανδριών – Πλατρών
Μονιάτη – Πλατρών
Πέρα Πεδιού – Μανδριών – Πλατρών
Συκόπετρας – Προφήτη Ηλία – Πλατρών
Σαϊττά – Μ. Ποταμού

Διαμέρισμα Μόρφου
Πεδουλά – Pinewood – Κακοπετριάς
Τριών Ελιών – Καμιναριών – Αγίου Δημητρίου
Κύκκου – Μηλικουρίου
Κύκκου – Κάμπου
Κύκκου – Σταυρού της Ψώκας
Κάμπου – Ορκόντα – Κάτω Πύργου
Πεδουλά – Κύκκου
Πεδουλά – Προδρόμου
Προδρόμου – Λεμύθου
Προδρόμου – Πλατρών
Κακοπετριάς – Καρβουνά

Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα (εφόσον χρειάζεται).

Επίσης, καλούνται όσοι προτίθενται να μεταβούν στις ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές, για αποφυγή δικής τους ταλαιπωρίας, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, να ενημερώνονται από τις αστυνομικές ανακοινώσεις για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο.

Για άμεση ενημέρωση όσο αφορά το οδικό δίκτυο, το κοινό μπορεί να βρίσκει όλες τις τελευταίες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας (www.police.gov.cy), στις σελίδες της Αστυνομίας στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) και στο Application της Αστυνομίας, στην κατηγορία «Οδικό Δίκτυο».


Εικόνες και βίντεο από τον χιονισμένο Καλοπαναγιώτη


*Ευχαριστούμε τον αναγνώστη του ant1iwo Δημήτρη Κουκλή που μας έστειλε το υλικό Δελτίο Καιρού 

Ψυχρή αέρια μάζα επηρεάζει την περιοχή.

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αρχικά παροδικά συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικά βροχές και πιθανό καταιγίδα, χιόνια στα ορεινά όπως και τα ημιορεινά.

Αργότερα τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενίσουν και να περιοριστούν κυρίως στα ορεινά και βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και στα προσήνεμα ταραγμένη.

Απόψε ο καιρός θα είναι παροδικά κυρίως συννεφιασμένος και πιθανό να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση ή χιονόνερο κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και στα προσήνεμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στον 1 βαθμό στο εσωτερικό, γύρω στους 4 στα παράλια και στους πλην 7 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά, στα ημιορεινά όπως και σε υπήνεμες πεδινές περιοχές αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος και δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη ελαφρά χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βόρειοι αρχικά μέτριοι ως ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ, και αργότερα ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και στα προσήνεμα ταραγμένη ενώ αργότερα θα καταστεί λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα παράλια και στους μείον 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις πιθανόν να δώσουν μεμονωμένη ελαφρά χιονόπτωση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο κατά το τριήμερο.

Το σκηνικό του καιρού

Την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζει ψυχρή αέρια μάζα που φέρνει μαζί της πτώση της θερμοκρασίας κατά πέντε βαθμούς, βροχές και χιονόπτωση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Σε συναγερμό βρίσκονται όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν από χθες το απόγευμα σε ολόκληρη την Κύπρο και αναμένεται να διαρκέσουν και σήμερα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου, ανέφερε ότι το προσωπικό σε κεντρικούς και επαρχιακούς σταθμούς έχει ήδη ετοιμάσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για αντιμετώπιση πλημμυρών και περιστατικών εξαιτίας της χιονόπτωσης:

"Υπάρχουν σχέδια τα οποία προβλέπουν σε περίπτωση που το προσωπικό που εργάζεται εκείνη τη στιγμή αδυνατεί να ανταποκριθεί σε όλες τις κλήσεις, να γίνεται ανάκληση προσωπικού για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες ή ακόμα αποστολή προσωπικού από επαρχίες, οι οποίες τη συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να μην έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα". 

Έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες των ορεινών και ημιορεινών περιοχών να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, απευθύνει η Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολίβια Μιχαηλίδου. Ενώ επισήμανε ότι εθελοντικές ομάδες, βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης:

"Στην τροφοδοσία αποκλεισμένων περιοχών, στην άντληση νερών, στην παροχή πρώτων βοηθειών, στη διάσωση παγιδευμένων ατόμων και στην έρευνα και εντοπισμό ελλειπόντων προσώπων". 

Ο Λειτουργός Μετεωρολογίας Παναγιώτης Γεωργίου, ανέφερε ότι κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις επόμενες ώρες, θα είναι η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας κατά πέντε βαθμούς Κελσίου, που θεωρείται αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα για την εποχή:

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν από σήμερα το απόγευμα, ενώ σημαντική βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη. 

Λουκάς Φέσιας

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.