Άγνωστη ακόμα η προέλευση των αρχαιοτήτων στο Odyssey Explorer

Εκατοντάδες είναι τα αντικείμενα αμύθητης αξίας, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από τον δέκατο-όγδοο αιώνα, τα οποία εντοπίστηκαν σε ερευνητικό πλοίο, αμερικανικών συμφερόντων, που ασχολείται με ναυάγια, και το οποίο αγκυροβολεί στη Λεμεσό. Την ταυτότητα του θησαυρού, αλλά και το ακριβές σημείο από το οποίο ανασύρθηκαν, αναζητούν οι αρμόδιοι, και δεν αποκλείεται να πρόκειται για κλεμμένες αρχαιότητες.

Μέρες θα χρειαστούν οι αρχαιολόγοι για να ταχτοποιήσουν και να αξιολογήσουν τις εκατοντάδες αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας, οι οποίες έχουν βρεθεί στο αμερικανικό ερευνητικό πλοίο Odyssey Explorer, με σημαία από τις Μπαχάμες, το οποίο στις 17 Δεκεμβρίου ελλιμενίστηκε στη Λεμεσό. 

Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στον ΑΝΤ1, εκτιμούν ότι τα ευρήματα είναι πολύ μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας και το θέμα θεωρείται γενικά πολύ ευαίσθητο, καθώς είναι πολύ πιθανόν η προέλευση των αρχαιοτήτων να είναι από πολλές χώρες. 

Τα αντικείμενα είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους και αρκετά από αυτά χρονολογούνται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων στον 18ο αιώνα και κάποια γύρω στο 1820. 
Η ολονύχτια επιχείρηση της Αστυνομίας για εντοπισμό των αρχαιοτήτων έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τελωνείο. 

Πέραν της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας, η υπόθεση έχει θέσει σε κινητοποίηση τις υπηρεσίες και των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών. 

Οι αρχαιότητες αρχικά πιστεύετo ότι έχουν κλαπεί από ναυάγιο στο βυθό εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνες φαίνεται ότι το ναυάγιο βρίσκεται εκτός της κυπριακής οικονομικής ζώνης σε διεθνή χωρικά ύδατα. 

Τα δεκατρία μέλη του πληρώματος, ο καπετάνιος και αρχαιολόγοι από πέντε χώρες, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακρινόμενοι, υποστήριξαν ότι οι αρχαιότητες εντοπίστηκαν σε διεθνή χωρικά ύδατα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, τα δοχεία με τα αντικείμενα, που δεν κατέστη ακόμα δυνατό να καταμετρηθούν ένα προς ένα, περιείχαν ειδικό, απεσταγμένο νερό, για προστασία των αρχαιοτήτων, που είναι άγνωστο για πόσο καιρό βρίσκονταν στο βυθό της θάλασσας. Ανάμεσα στα αντικείμενα περιλαμβάνονται πορσελάνες, αμφορείς, κίονες, και άλλα αντικείμενα. 

Άλλες επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι στο Odyssey Explorer είχε εντοπιστεί μικρός αριθμός αρχαιοτήτων και το 2012. 

Την υπόθεση τότε είχε χειριστεί το Τμήμα Τελωνείων.

Nωρίτερα


Στο πλοίο “Odyssey Explorer”,  υπό σημαία των Μπαχαμών, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού από τις 17 Δεκεμβρίου, μπήκαν το πρωί οι λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων. 

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές έρευνες των αρχαιολόγων,  τα αντικείμενα τα οποία  εντοπίστηκαν χθες σε πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού, εκ πρώτης όψεως δεν ανήκουν στην κυπριακή τεχνοτροπία.


Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη η αστυνομία διερευνά την προέλευση των αρχαίων αντικειμένων και αν πρόκειται για παράνομη κατοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού σε συνεργασία με το Τελωνείο και το Τμήμα Αρχαιοτήτων έκαναν έρευνα στην παρουσία του καπετάνιου και του πληρώματος του πλοίου και κατά την οποία εντοπίστηκαν 57 πλαστικά δοχεία στα οποία υπήρχαν διάφορα αντικείμενα.

Από τις εξετάσεις που έγιναν από λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων διαπιστώθηκε εκ πρώτης όψεως ότι πρόκειται για αρχαιότητες όπως σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.

Τα ανευρεθέντα μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο στο τελωνείο όπου φρουρούνται μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντη του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέκο Μιχαηλίδη, η πληροφορία για αρχαιότητες σε πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού, υπήρχε εδώ και καιρό στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.

«Φαίνεται ότι τελευταία ειδοποιήθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών ότι έχει ένα πλοίο πράγματι κοντά στις ακτές της Κύπρου, ονόματι 'Odyssey Explorer', ένα αμερικάνικο πλοίο και υπήρχε μια υποψία ότι είχε αρχαιότητες», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη ερευνήθηκε το πλοίο, που βρίσκεται στο λιμάνι Λεμεσού, και πράγματι έχει αρχαιότητες του 18ου περίπου αιώνα.Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το πλοίο, υπό σημαία των Μπαχαμών, βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού από τις 17 Δεκεμβρίου. 

Τα μέλη του πληρώματος, ο καπετάνιος, και αρχαιολόγοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Τη Βρετανία, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακρινόμενοι, υποστήριξαν ότι οι αρχαιότητες εντοπίστηκαν σε διεθνή χωρικά ύδατα. 

ANT1 Newsroom

Πέτρος Μελαϊσης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.