Αποκάλυψη ΑΝΤ1. Με παρέμβαση της ομάδας δράσης της Κομισιόν η αναφορά περί "απομόνωσης" των Τ.κ στην έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει ότι πίσω από την παράγραφο 36 της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα, για τη δήθεν «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, βρίσκεται η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν. Η Λευκωσία είναι πλήρως ενήμερη των μεθοδεύσεων που έγιναν από την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν και το υπουργείο εξωτερικών θα προβεί σε αυστηρά διαβήματα.

Η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εκδήλωσε παρεμβάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη, μεθοδεύοντας την επαναφορά της λεγόμενης «απομόνωσης» στην παράγραφο 36 της έκθεσης Μπαν Κι Μουν. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία, αλλά και η δημιουργία προοπτικής για έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, συγκεκριμένα πρόσωπα της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, υπερέβησαν τους όρους εντολής που τους έχουν ανατεθεί, για τεχνοκρατικά ζητήματα, και πρωτοστάτησαν στο στήσιμο ενός πολιτικού παιγνιδιού εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενώπιόν του διασταυρωμένες πληροφορίες για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, αλλά και για τις παρεμβάσεις που εκδηλώθηκαν. Τα δεδομένα αυτά αφήνουν εκτεθειμένη την καθ’ ύλην αρμόδια, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Μικαέλα Ντι Πούτσι. 

Υπό το φως των πληροφοριών που έχει ενώπιόν της η Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης ζήτησε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία όπως εκδηλώσει αυστηρότατα διαβήματα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται κατανοητό ότι η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν αποτελεί πλέον κόκκινο πανί για τη Λευκωσία, η οποία θεωρεί ότι οι συνεργάτες του τέως Επιτρόπου Στέφαν Φούλε είχαν χέρι και στην ανανεωμένη πρόταση για απευθείας εμπόριο σε πενταετή πειραματική βάση, η οποία υποβλήθηκε αιφνιδιαστικά πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαϊου. 

Oπως είχε αποκαλύψει ο ΑΝΤ1, η επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, κ. Ντι Πούτσι, είχε φροντίσει να ενημερώσει τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα και για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο ζήτημα του χαλουμιού, επιδεικνύοντας κατανόηση στο αίτημα για εγκαθίδρυση χωριστού μηχανισμού πιστοποίησης προτύπων στα κατεχόμενα, κατά παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν φέρεται να έχει γερές πλάτες Ευρωπαίων επισήμων, αλλά και κρατών-μελών, όπου η Βρετανία θεωρείται ο ενορχηστρωτής της επαναφοράς του απευθείας εμπορίου.

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.